Bunte Ostereier im Nest
karolina
16/03/2014

Ekologiczna Wielkanoc po polsku

Prawdziwe święta oprócz swego duchowego wymiaru kojarzą się większości z nas z bliskością rodziny, wspólnymi przygotowaniami, niezapomnianymi smakami.
Jak odnaleźć te smaki, które kojarzą się z dzieciństwem, świętowaniem, zdrowiem?

Tradycyjna, zdrowa żywność

W codziennym pośpiechu nie zawsze mamy czas na przygotowanie posiłków tak jak dawniej czyli zdrowo, ekologicznie, bez używania półproduktów.  Często nie  pamiętamy  smaku  szynki z domowej  wędzarni,  a szanse na to po nowych unijnych  regulacjach  mamy  coraz mniejsze. Nie brakuje natomiast wędlin nafaszerowanych konserwantami i wypełniaczami.  Wędzić nam nie wolno, ale chińskie zupki,  podróbki sera i masła to już nie problem. Tak odżywiamy się na co dzień i dziwimy się, skąd nasze alergie,  nietolerancje, problemy ze skórą, żołądkiem, samopoczuciem.  Ekologia, zdrowa żywność już od dawna są nie tylko kwestią mody – to konieczność,  która może uratować nasze zdrowie.  – Nic dziwnego, że wszelkie inicjatywy  związane z popularyzacją lokalnych produktów,  regionalnych  potraw  przygotowywanych w tradycyjny sposób są bardzo popularne i  wręcz poszukiwane. – przekonuje Dagmara Leja, dyrektor hotelu Mercure Racławice Dosłońce  Conference &SPA.  W czasie lokalnych imprez promujących wytwórców tradycyjnej,  zdrowiej  żywności stoiska producentów są naprawdę oblegane. W Małopolsce w trakcie największego wydarzenia kulinarnego jakim jest Małopolski Festiwal Smaku szukamy naturalnie produkowanego mięsa i jego przetworów,  tradycyjnie pieczonego  chleba, bez konserwantów i innych wytwarzanych tradycyjnie produktów spożywczych.

Święta to  taki  czas, w którym  wracamy  do  smaków dzieciństwa i szczególnie tęsknimy za smaczną,  zdrową żywnością. – Zdrowa, tradycyjna  żywność to motto  naszej  tegorocznej Wielkanocy.  We współpracy  z lokalnymi producentami  przygotowaliśmy prawdziwą ekologiczną ucztę- Ryneczek Regionu  Dosłońca.  Dajemy w ten  sposób  możliwość zakupu  produktów spożywczych  z regionu i wyrobów z hotelowej wędzarni. Również posiłki , które serwujemy  to  domowe wędliny, świeże jaja, lokalne przetwory,  i  warzywa z ekologicznych  upraw – zachęca Grzegorz Słota, szef kuchni  w Mercure Racławice Dosłońce Conference &SPA.

Tradycyjne posiłki  Internetu

Tęsknimy za tradycją, a niejeden z nas przegapił okazję, by nauczyć się od swojej babci przepisów na chleb, ciasto drożdżowe, pierogi. Tu z pomocą przychodzą nam  blogi kulinarne, które robią prawdziwą furorę.  Zainteresowaniem cieszą się tutaj nie tylko wyszukane potrawy kuchni światowej, ale również tradycyjne polskie receptury.  Uczymy się z nich od nowa, jak upiec prawdziwy chleb na zakwasie, jak zrobić własny zakwas na żur czy ukisić buraki na barszcz.  Coraz częściej nie dajemy się już zwodzić pachnącym bułeczkom powstającym w hipermarketach z gotowych mrożonek i wracamy do prostych, zdrowych wypieków.  I chociaż  Polakom jeszcze daleko  do prozdrowotnych zachowań żywieniowych innych Europejczyków nasza świadomość w kwestii zdrowego  odżywiania jest coraz większa. – Zgodnie  z zainteresowaniami  naszych gości w czasie wielkanocnych warsztatów kulinarnych pokażemy kilka zasad zdrowego gotowania, i  przygotujemy tradycyjne wielkanocne potrawy – informuje Grzegorz Słota  z  hotelu w Dosłońcu.

Zdrowie z hotelowej kuchni

Posiłki w hotelowej  restauracji nie mogą być nijakie.  Świadomość osób, które przyjeżdżają zwłaszcza do ośrodków SPA jest szczególna. Goście hotelowi wiedzą, dlaczego  warto wypić świeży sok z marchwi,  czy sok wyciskany z cytrusów i czym różni się on od tego z kartonu.   – Taką możliwość dajemy gościom już od początku  istnienia hotelu. Pakiety z dietą   oczyszczającą,  odchudzającą wymagają specjalnego  podejścia do kwestii żywienia, dlatego  dajemy naszym  do dyspozycji produkty spożywcze  najwyższej jakości- przekonuje Grzegorz Słota szef  kuchni z Dosłońca.

Przed hotelarstwem w Polsce stoi kolejne wyzwanie. W Niemczech istnieje już ogromna lista hoteli  Bio, w których miejsca na odpoczynek poszukują szczególnie osoby z różnego  rodzaju  alergiami, nietolerancjami pokarmowymi.   A problem  jest znaczący:  według  statystyk  National Institute of Allergy and Infectious Diseases na alergie pokarmowe cierpi 6-8% dzieci w wieku od 4 lat i  3,7 dorosłych.  Szacuje się ponadto, że w Polsce podobnie jak na świecie na różnego rodzaju alergie cierpi około 40% ludności.  Dlatego  nawet niewyspecjalizowane ośrodki hotelowe powinny być przygotowane na podawanie posiłków dla osób, które muszą wyeliminować ze swojej diety niektóre pokarmy.

Wykorzystajmy czas świąt  na refleksję o naszym  sposobie odżywiania, na poprawę jakości naszego życia.  Poszukajmy tradycyjnych smaków, starych receptur, prostych sprawdzonych przepisów. Pamiętajmy, że najzdrowsza żywność  nie pochodzi od  masowych producentów, ale najczęściej od lokalnych małych wytwórców, którzy produkując na niewielką skalę stosują sprawdzone, tradycyjne metody.

Bunte Ostereier im Nest
Bunte Ostereier im Nest

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.