NigellaLawson
fot.: materiały wydawcy
Wioleta Gadalińska
01/12/2010

Uczta dla ciała i ducha

„Kuchnia” Nigelli Lawson to wisienka na torcie dla wszystkich amatorów gotowania. Pozycja przeznaczona nie tylko dla fanów słynnej kucharki , ale również dla tych którzy chcą przygotować tradycyjne dania w nowych odsłonach.

Autorka takich poradników kulinarnych jak „Nigella Ekspresowo”, „Lato w kuchni przez cały rok” czy jednej z najsłynniejszych książek kucharskich „Nigella Gryzie” wydała właśnie swoje najnowsze dzieło pt. „Kuchnia. Przepisy z serca domu”.

W „nowej Nigelli” przeczytać możemy m.in., że do napisania tego poradnika przygotowywała się bardzo długo, a książka powstała z potrzeby serca. – Już dawno chciałam napisać tę książkę. Pierwszy raz wpadłam na ten pomysł niemal dziesięć lat temu (…) Pod słowem „w kuchni” kryje się raczej nie jedna, ale wiele rozmaitych. Wszystkie one się od siebie nie różniły, ale miały jeden wspólny mianownik – były dla mnie ulubionym miejscem w domu – tłumaczy Nigella.

„Kuchnia” to pozycja dość obszerna. Liczy blisko 500 stron, na których znajdziemy 190 przepisów, a wśród nich 60 to tzw. ekspresowe, czyli na szybkie dania do przygotowania w czasie krótszym niż pół godziny. Najnowsza pozycja autorstwa Lawson jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również poradnikiem, bogatym w sugestie autorki. Przykład: Nigella radzi jak wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu.

W poradniku Lawson nie brakuje również barwnych zdjęć dań i ciekawych przepisów na dobrze znane potrawy w nowych wersjach. Autorka w charakterystyczny dla siebie sposób stara się w pokazać czytelnikowi, że kuchnia to nie tylko miejsce do przygotowywania makaronów czy mięsnych potrawek, ale także oaza, która powinna stać się sercem każdego domu.


„Kuchnia. Przepisy z serca domu” Nigella Lawson, Wydawnictwo Filo, 2010 rok

NigellaLawson
NigellaLawson

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. krysia 05/12/2010 11:31

    CytujSkomentuj

    to prawda z przyjemnością ogląda się programy z Nigella

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.