seksikonanew123.3
Edyta Nowicka
12/02/2016

Eliksir, który pobudza zmysły

Nic tak nie roznieci naszych uczuć i zmysłów jak dobra kawa z kilkoma ciekawymi dodatkami. Dobrze jest z niej skorzystać nie tylko z samego rana, ale i w czasie romantycznej kolacji

Dawno temu afrodyzjaki używane były podobno przez czarownice, które dzięki nim mogły wpływać na ciało i zmysły. Składniki te pobudzały także popęd seksualny, uczucia i pomagały rozkochać w sobie wybraną osobę. Brzmi magicznie, jednak do tego rodzaju eksperymentów wykorzystywano zazwyczaj zwykłych produktów. Eliksiry zawierały bowiem pomidory, rzepę, szparagi, a także kilka nietypowych dodatków. Była to najczęściej żywica, trufle czy przepiórki. Spokojnie, nie czas na poszukiwanie przepiórek! Teraz tego rodzaju eliksiry przyrządza się zupełnie inaczej.

Obecnie, podobne właściwości mają niektóre naturalne przyprawy, zioła, czekolada, miód, a także napoje alkoholowe. Z medycznego punktu widzenia, ich wpływ na nasz organizm tłumaczony jest oddziaływaniem na poziom hormonów, odpowiadających za popęd płciowy i ostrość zmysłów. Dlaczego zatem nie wykorzystać tych składników do własnego zmysłowego eliksiru. Pytanie tylko, jak te dzisiejsze afrodyzjaki odpowiednio połączyć?

Eliksir migdałowo-orzechowy

Kawa o smaku migdałowo-orzechowym ma naprawdę niezwykłe działanie. Najważniejsze składniki, a więc migdały i orzechy już od starożytności stanowią w krajach śródziemnomorskich nie tylko symbol płodności, ale także dobry środek na pobudzenie namiętności. Przy przygotowywaniu tego napoju, wykorzystać je możemy w formie drobno siekanej jako posypka na wierzch lub jako bazę do aromatycznego wywaru. Decydując się na drugie rozwiązanie, dzień przed przygotowywaniem eliksiru bakalie należy wsypać do szczelnego pojemnika, zalać wrzątkiem tak, by przykrył on mieszankę i odstawić na noc. By wzmocnić pobudzające działanie naparu, recepturę możemy wzbogacić o zawierającą fitoferomony laskę wanilii. Następnego dnia przesączamy wywar i wykorzystujemy go do zaparzenia kawy. W ten sposób wzmocnimy jej aromat i dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Pikantny sposób na rozgrzanie atmosfery

Najpopularniejszym afrodyzjakiem w krajach zachodnich jest imbir i kozie mleko, które w połączeniu z kawą pozwalają pobudzić zmysły. Źródłem jego pozytywnego działania jest umiejętne połączenie dobroczynnych właściwości każdego ze składników. Imbir i kozie mleko działają rozgrzewająco i pozwalają lepiej odczuwać wszystko to, co cielesne. Kofeina z kolei poprawia krążenie krwi oraz dotlenia naczynia krwionośne, a to zwiększa wrażliwość na bodźce zewnętrzne.

Co ze smakiem? Dzięki zawartości olejków eterycznych, imbir wyróżnia się palącym, lekko gorzkawym smakiem. Dodanie kontrastującego mleka koziego o delikatnie pikantnej nucie będzie doskonałym wzbogaceniem tradycyjnego espresso. Kawę warto także posypać cynamonem lub kakao.

Delikatne i zmysłowe

Jeżeli chcesz, aby eliksir był raczej słodki niż ostry postaw na latte z wanilią. Wanilia wiele wieków temu wykorzystywana była przez Azteków i już wtedy dobrze sprawdzała się przy wzmaganiu pożądania. Wszystko dzięki zawartości fitoferomonów, nazywanych potocznie „cząsteczkami miłości”. Dlatego też warto dodać jej przy robieniu kawy, pozwoli ona wzbogacić aromat mleka.

Pożądane przyprawy

Przyprawy, które są afrodyzjakami mogą także świetnie wzbogacić smak klasycznego espresso. Szczypta naturalnej mieszanki dodana do świeżo zaparzonej kawy wzmocni jej działanie, zapewniając jednocześnie intrygujący aromat. Mowa tutaj przede wszystkim o kardamonie, który wyróżnia się cytrusowo-pieprznym smakiem i bardzo intensywnym aromatem. Oprócz kardamonu przydać się może również anyż i szafran.

Źródło: More&More Marketing

seksikonanew123.3
seksikonanew123.3

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.