ludzie_123ikonanowe_2015_02
Edyta Nowicka
18/11/2016

Już niedługo andrzejkowe szaleństwo!

Tym razem okazja do świętowania pojawia się sama. Nadchodzące Andrzejki to idealny czas na to, aby spotkać się z bliskimi osobami, powróżyć i zjeść coś dobrego. Co przygotować na ten dzień?

Celebrowanie nocy z 29 na 30 listopada to obyczaj bardzo stary, obchodzony nie tylko w naszym kraju, ale również w innych częściach Europy. Kolebką tego święta jest Szkocja, to właśnie jej patronem został święty Andrzej. Dla Szkotów ten dzień to jedno z ważniejszych świąt narodowych, dlatego corocznie mija ono pod znakiem hucznych imprez, parad i pikników.

Pierwsze dane na temat tych najpopularniejszych imienin w roku pochodzą już z XII w. W Polsce to święto pojawiło się jednak około XVI w. Najbardziej wyczekiwaną częścią wieczoru są tu oczywiście andrzejkowe wróżby. Choć teraz uznawane są już jako część dobrej zabawy to kiedyś stanowiły wyznacznik przyszłości i przywiązywano do nich dużą wagę. Tradycja wróżenia w wigilię św. Andrzeja to z kolei zwyczaj mający korzenie już w starożytności – Grecji  i wierzeniach starogermańskich.

To, że chętnie spędzamy ten dzień na zabawie spotęgowane jest dodatkowo naszym zamiłowaniem do świętowania. Lubimy spędzać czas z przyjaciółmi i rodziną, a listopadowe wieczory są ku temu idealne.

Ten dzień może stać się magicznym już dzięki kilku trikom. W tym celu warto stworzyć w domu odpowiedni nastrój, pomocne przy tym będą różne dekoracje kojarzące się z tym dniem – świece, świeczniki, czy lampiony. Dobrze dobrane menu to również  ważny element budowania odpowiedniego nastroju i klimatu andrzejkowych spotkań. Dzięki niemu goście spędzą wyjątkowy, smakowity wieczór. Przyjęcia w gronie najbliższych przyjaciół, czy znajomych to w tym przypadku dobre rozwiązanie – szczególnie dla osób ceniących sobie spokój i kameralny klimat. Jeśli jednak marzy nam się świętowanie w większym gronie to dobrą alternatywą będą tzw. „domówki”, które można urozmaicić przebraniami oraz ciekawymi dekoracjami.

Co przyrządzić na ten dzień? Tradycje kulinarne również się w tej kwestii zmieniają. Kilka pokoleń wstecz, na stole nie mogło zabraknąć ciężkich potraw, przygotowywanych na bazie kapusty, schabu, dań w formie popularnych śledzi czy zimnych nóżek. Teraz stawiamy natomiast na szybkie, lekkie i przede wszystkim wygodne przekąski.

Źródło: Synertime

ludzie_123ikonanowe_2015_02
ludzie_123ikonanowe_2015_02

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.