Masło_orzechowe
Fot. Sante
Kalina Samek
23/07/2014

Prawdy i mity o maśle orzechowym

Umiejętne dobieranie przekąsek pomiędzy posiłkami to ważny element każdego jadłospisu. Przyjrzyjmy się bliżej masłu orzechowemu

Masło orzechowe zawiera pożyteczne nienasycone kwasy tłuszczowe
Orzechy są wysokokaloryczne, ale to nie znaczy, że mamy ich unikać. Masło orzechowe jest bogate w nienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej.  Do takiej tezy przychyla się amerykański dietetyk Jonny Bowden powołując się na specjalistyczne badania. Wynika z nich, że umiarkowane ich spożywanie może przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów.  Potwierdzają to również badania przeprowadzone na uniwersytecie bostońskim – Harvard School of Public Health. Kobiety, które jadły masło orzechowe dwa lub więcej razy w tygodniu szybciej traciły na wadze niż te, które wyeliminowały je ze swojej diety. Wpływ na taki wynik miał fakt, że pierwsza grupa zastępowała wysokokaloryczne przekąski masłem, natomiast druga grupa z nich nie rezygnowała, spożywając np. chipsy, czekoladowe ciastka czy batony. Wniosek z tych badań płynie taki, że w podejściu do smakołyków i przekąsek najważniejsza jest umiejętność rozróżnienia tłuszczów nienasyconych (zawartych m.in. w maśle orzechowym) od nasyconych.

Orzechy arachidowe – źródło witamin, minerałów i białka

Orzechy arachidowe (ziemne), z których powstaje kremowa konsystencja masła orzechowego są źródłem witamin i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród witamin zawartych w takim maśle należy wymienić witaminy z grupy B , witaminę A wpływająca na prawidłowy rozwój kości i pracę narządu wzroku, witaminę E, która jest potrzebna do prawidłowej pracy układu krążenia i zapewnia prawidłowy przebieg metabolizmu. Oprócz wymienionych witamin masło orzechowe zawiera również cenną niacynę, odpowiedzialną za efektywną pracę układu pokarmowego i nerwowego oraz równie ważny kwas foliowy. Ten ostatni oprócz usprawniania funkcjonowania układu trawiennego i nerwowego, spełnia ważne funkcje w okresie dojrzewania i rozwoju człowieka już od najmłodszych lat. Masło orzechowe to również ważne źródło lekkostrawnego białka roślinnego. Z uwagi na ten właśnie fakt, jest ono szczególnie polecane osobom, które są wegetarianami lub ograniczają spożywanie mięsa.

Rola masła orzechowe w diecie sportowców

Masło orzechowe może  być niezbędnym składnikiem codziennego pożywienia, które da nam siłę i wytrzymałość. Wszystko dzięki wspomnianej zawartości białka – składnika niezwykle ważnego do uzupełnienia w czasie aktywności fizycznej. Takie zapotrzebowanie wynika ze zwiększonej intensyfikacji procesów metabolicznych, które są regulowane właśnie przez białko. Białko spełnia także ważną rolę jako budulec masy mięśniowej oraz neutralizuje szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego. Uzupełnienie białka przyczynia się do neutralizowania wolnych rodników, które go powodują. Z uwagi na tak ważne funkcje w organizmie,  białko obok węglowodanów i witamin z grupy B (w które również bogate jest masło orzechowe) powinno stanowić podstawę diety wszystkich sportowców i osób aktywnych.

Masło_orzechowe
Masło_orzechowe

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.