Marmolada z dyni i mandarynek sprawdzi się doskonale jako wkład do jogurtu naturalnego lub twarogu, do smarowania kanapek czy dodatek do ciasta.
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni
- pół kilo soczystych, słodkich mandarynek (mogą być z puszki, odsączone z syropu)
- sok z 2 cytryn
- kawałek korzenia imbiru
- 0,5 kg cukru
- cynamon, goździki
Przygotowanie: Dynię, mandarynki, sok z cytryn, starty korzeń imbiru oraz przyprawy (kilka goździków oraz ½ łyżeczki cynamonu) łączymy w garnku. Zalewamy 0,5 l wody i gotujemy przez ok. 40 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy przez kolejną godzinę. Pilnujemy, aby cukier się nie skarmelizował, dodając w razie potrzeby wody. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło: 38 PR
CytujSkomentuj
Uwielbiam dynię i wszystko co z nią związane myślę tylko czy taki arcytalent kulinarny jak ja sobie poradzi ze zrobieiem marmolady. Myślę że nie jest to jakieś bardzo trudne bo w końcu ludzie to robią. Może i bym się skusiła na wyrób własnoręczny a nie kupny, hm. Dam znać jak zrobię