marmolada dyniowo mandarynkowa
karolina
09/10/2018

Charakterna marmolada z dyni i mandarynek

Październik to okres, gdy rodzime dynie kuszą dojrzałością i pięknym kolorem. To również czas, gdy do sklepów docierają pierwsze naprawdę soczyste i słodkie mandarynki. Czas dokonać pomarańczowego mariażu w postaci pożywnego, lekko pikantnego przetworu.

Marmolada z dyni i mandarynek sprawdzi się doskonale jako wkład do jogurtu naturalnego lub twarogu, do smarowania kanapek czy dodatek do ciasta.

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni
  • pół kilo soczystych, słodkich mandarynek (mogą być z puszki, odsączone z syropu)
  • sok z 2 cytryn
  • kawałek korzenia imbiru
  • 0,5 kg cukru
  • cynamon, goździki

Przygotowanie: Dynię, mandarynki, sok z cytryn, starty korzeń imbiru oraz przyprawy (kilka goździków oraz ½ łyżeczki cynamonu) łączymy w garnku. Zalewamy 0,5 l wody i gotujemy przez ok. 40 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy przez kolejną godzinę. Pilnujemy, aby cukier się nie skarmelizował, dodając w razie potrzeby wody. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Źródło: 38 PR

marmolada dyniowo mandarynkowa
marmolada dyniowo mandarynkowa

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 09/10/2018 19:58

    CytujSkomentuj

    Uwielbiam dynię i wszystko co z nią związane ;) myślę tylko czy taki arcytalent kulinarny jak ja ;) sobie poradzi ze zrobieiem marmolady. Myślę że nie jest to jakieś bardzo trudne bo w końcu ludzie to robią. Może i bym się skusiła na wyrób własnoręczny a nie kupny, hm. Dam znać jak zrobię

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.