indykkapusta_ikona
Jacek Bilczynski
22/08/2014

Indyk w kapuście kiszonej z owocami

To połączenie jest naprawdę nietypowe – kapusta kiszona i owoce? Sprawdźcie, jak świetnie współgrają razem z indykiem.
Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 200 g kapusty kiszonej
– 120 g polędwicy z indyka
– 1 niewielka pomarańcza
– 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
– 1 plasterek świeżego ananasa
– 1/2 jabłka
– 2 łyżeczki oleju lnianego

PRZYGOTOWANIE:
Mięso podzielić na mniejsze kawałki i doprawić pieprzem. Dodać połowę kapusty kiszonej, tarte jabłko i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Dodać pozostałą część kapusty, zioła prowansalskie i umieścić w piekarniku na kolejne 5 minut. Pozostawić na kilka chwil do ostygnięcia, dodać mielone siemię lniane, olej lniany, pokrojonego ananasa, pomarańczę i dokładnie wymieszać.

Kaloryczność: 322 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 23 g

indykkapusta_ikona
indykkapusta_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.