kurczakparmezan_ikona
Jacek Bilczynski
01/09/2014

Kurczak z parmezanem i orzechami

Kurczak z wkładem w postaci drobno posiekanych orzechów i startego sera zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Warto spróbować, jeśli chcemy zaskoczyć gości lub rodzinę ciekawym, i do tego niskokalorycznym, daniem.
Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
150 g filetu z piersi kurczaka
– 1 łyżka tartego parmezanu
– 15 g orzechów włoskich
– 200 g kapusty kiszonej
– 1 duża marchewka
– 1/2 pomidora
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka nieco rozkroić robiąc w nim kieszonkę, umieścić w niej musztardę z posiekanym czosnkiem. Dodać drobno pokrojone orzechy oraz tarty ser. Spiąć wykałaczką, posypać pieprzem i umieścić w piekarniku na 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kapustę posiekać, dodać tartą marchewkę, rozmaryn i tymianek. Ułożyć na talerzu wraz z upieczonym mięsem i pokrojonym pomidorem.

Kaloryczność: 305 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 14 g

kurczakparmezan_ikona
kurczakparmezan_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.