Warzywna-przekąska-Samosy1
Karol Pisarski
23/04/2019

Pożywna samosa z warzywami

Dietetycy oraz specjaliści od żywienia od dłuższego czasu przekonują nas, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. Po zimie czas na świeże produkty sezonowe, a z nich możemy przygotować pyszne cuda dla siebie i gości!

Aromatyczne, chrupiące i pełne pysznych warzyw – takie są indyjskie pierożki samosa. Trzeba poświęcić trochę czasu na ich przyrządzenie, jednak uzyskany smak z pewnością wynagrodzi włożoną w ich przygotowanie pracę.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • Opcjonalnie olej do smażenia (można też samosy upiec)

Składniki na farsz:

  • Kukurydza w puszce
  • Groszek w puszce
  • Cebula
  • Przyprawa garam masala
  • Odrobina korzenia imbiru

Przygotowanie: Mąkę mieszamy dokładnie z solą i olejem. Kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo wodę wyrabiając ciasto (nie więcej jak ćwierć szklanki wody). Kiedy ciasto będzie wyrobione dajemy mu odpocząć przez kilkanaście minut. W tym czasie robimy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i starty na tarce korzeń imbiru. Dodajemy groszek i kukurydzę oraz doprawiamy do smaku przyprawą garam masala. Podsmażamy przez kilka minut i odstawiamy. Ciasto na pierożki rozwałkowujemy i wycinamy okręgi, które przekrawamy na pół. Każde półkole składamy w rożek, do którego nakładamy farsz. Sklejamy górne brzegi ciasta. Jeśli chcemy samosy smażyć na głębokim tłuszczu, to wkładamy je do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Jeśli preferujemy pieczone pierożki, to smarujemy je pędzelkiem zamoczonym w oleju i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

Źródło: 38 PR

Warzywna-przekąska-Samosy1
Warzywna-przekąska-Samosy1

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Kolorowa 18/01/2020 19:20

    CytujSkomentuj

    Fajnie wyglada i zapewne jest bardzo pozywne, szkoda ze z tym tyle roboty jest haha bo bym zrobila.
    A tak to kupuje i jesli ktos nie zna to niech zrobi lub kupi.
    Pysznosci!

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.