octim
Ela Prochowicz
16/01/2016

Smaczne i zdrowe gotowanie: To wyzwanie!

Codzienne przygotowanie posiłków stało się rutyną i nie przynosi Ci satysfakcji? Jeśli Twoje dania wydają Ci się mało apetyczne, to najwyższa pora odkryć gotowanie na nowo z musztardami i octami firmy OCTIM!

Gotowanie nie musi być nudne – to nie tylko aktywność, dzięki której dostarczamy sobie energię do życia, ale także świetna okazja do kreatywnego spędzania wolnego czasu. Aby posiłki nie stały się rutyną, warto wybierać dodatki, które bazują na naturalnych, regionalnych składnikach, a jednocześnie podkreślają smak dania.

Musztardy OCTIM – zaostrzamy apetyt
Wszyscy znamy i jemy musztardy – to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i już wtedy znana była jako dodatek do posiłków o walorach zdrowotnych. Linię musztard OCTIM charakteryzuje różnorodność smaków i poziomów ostrości, ale nie zapominajmy o najważniejszej właściwości musztardy – warto dodawać ją do tłustych i ciężkostrawnych potraw, ponieważ ze względu na zawartość gorczycy pobudza nasz układ trawienny. Musztardy OCTIM są produktami wytwarzanymi ze specjalnie wyselekcjonowanej gorczycy (spełniającej szczególne wymagania jakościowe) według tradycyjnych receptur funkcjonujących na Warmii i Mazurach od kilkudziesięciu lat.

Musztarda sarepska – umiarkowanie ostra o tradycyjnym smaku. Zaostrzy smak potraw mięsnych i urozmaici rodzinny posiłek przy grillu.

Musztarda stołowa – to łagodna musztarda o harmonijnym smaku, lubiana także przez dzieci. Jest jedną z najbardziej uniwersalnych musztard i ma szerokie zastosowanie kulinarne.

Musztarda miodowa – ma łagodny, słodkawy smak z delikatną nutką miodu. Szczególnie lubiana przez najmłodszych. Można ją wykorzystać do glazury miodowo-musztardowej do mięs.

Musztarda chrzanowa – łączy smak klasycznej musztardy z ostrym smakiem chrzanu, dzięki czemu doda pikantności każdej potrawie. Niezastąpiona przy przyrządzaniu aromatycznej golonki, pieczonej szynki czy zrazów.

Musztarda rosyjska – wśród wszystkich musztard rosyjska wyróżnia się ostrym smakiem. Nada  wyrazu każdej potrawie mięsnej i urozmaici dania przyrządzone z ziemniaków.

Musztarda francuska – dzięki wyraźnie widocznej w jej strukturze gorczycy będzie atrakcyjnym dodatkiem do kanapek i przekąsek rybnych.

Musztarda kempingowa – nada wyrazistego smaku kiełbaskom, szaszłykom i grillowanym warzywom, sprawdzi się również jako sos do domowego burgera dla całej rodziny.

Octy OCTIM – naturalny smak Warmii i Mazur
Uwielbiasz świeże sałatki, ale gotowe sosy są mało wyraziste, a własne dressingi Ci nie wychodzą? Nic straconego – z octami OCTIM w kilka minut przygotujesz unikalny sos do sałatki – dokładnie taki, jak lubisz. Wystarczy połączyć kilka łyżek wody i oliwy z łyżką aromatycznego octu oraz przyprawami, by uzyskać oprawę wyśmienitej sałatki. Ocet to także niezawodny dodatek do mięs – przygotowując mięsne potrawy warto dodać go do marynaty, ponieważ nada im kruchości i lekkości. Warto pamiętać, że octy OCTIM powstają według tradycyjnego przepisu z Warmii i Mazur z polskich produktów dostarczanych od sprawdzonych dostawców.

Ocet jabłkowy – dzięki zawartości makro- i mikro elementów oraz witamin podniesie walory odżywcze potraw ze świeżych owoców i warzyw. Wzbogaci smak dań z drobiu i ryb, jest również niezbędny do przygotowania dresingów do sałatek oraz sosów.

Ocet spirytusowy – doskonale sprawdzi się do marynowania i konserwowania warzyw, owoców i grzybów. Jest nieodłącznym dodatkiem do galaret i mięs ze słoika.

Ocet sałatkowy – ocet z dodatkiem tymianku jest nieodłącznym składnikiem zdrowych sałatek, surówek i dań rybnych. Dodany do potraw wyostrzy ich smak i nada daniom charakterystycznego kwaskowego aromatu.

Ocet ziołowy – dodany do potraw mięsnych nada im ziołowego aromatu i wyostrzy soczysty smak dania.

Ocet z wina białego i ocet z wina czerwonego – posiadają kwaśny smak, z przyjemnym aromatem wina. Bardzo dobrze sprawdzą się podczas robienia dżemów i przetworów z owoców oraz warzyw. Dzięki kwaskowatości zachowany jest balans smaku potrawy, co pozwala na mniejszy dodatek soli i masła.

Ocet balsamiczny – to idealny dodatek do świeżych owoców, takich jak truskawki, melon, ananas czy gruszka. Powstaje na bazie octu jabłkowego. Doskonały przy karmelizowaniu warzyw i owoców.

Ocet ekologiczny cydrowy – charakteryzuje go niepowtarzalny, lekko cierpki zapach jabłek i owocowy smak, który ujawnia się podczas gotowania. Ocet cydrowy nadaje przyjemnego, delikatnego smaku marynatom i piklom, które stają się łagodniejsze. Powstaje z jabłek z ekologicznych upraw.

Ocet ekologiczny jabłkowy
– jego owocowy zapach jabłek podniesie walory smakowe przygotowanych dań. Surowce użyte do wyprodukowania tego octu pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Po więcej inspiracji warto zajrzeć na www.octim.com.pl!

OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy
ul. Zielona 2
11-015 Olsztynek
www.octim.com.pl
e-mail: octim@octim.com.pl

octim
octim

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.