portobello_ikona
Fot. Portobello
Redakcja
26/03/2014

Sycylia na życzenie

Na specjalne życzenie Czytelników Justyna Czekaj-Grochowska, właścicielka restauracji Portobello zabiera nas w jeszcze jedną wyprawę na włoską wyspę. – Podróż do Sycylii była dla nas jedną z najbardziej ekscytujących, jakie przebyliśmy we Włoszech. To miejsce uwodzi tajemniczością, prostotą i cudownym słońcem

Brudne, obdarte kamienice, opuszczone i zaniedbane ulice straszą, a zarazem urzekają swoim pięknem. Po głębszym przyglądnięciu się miasteczkom i małym wioskom, Sycylia nabiera takiego blasku, że aż nie chce się stamtąd wyjeżdżać. 
Nigdzie do tej pory we Włoszech nie spotkałam rzeźników rozbierających mięso na ulicy oraz rybaków patroszących swoje zdobycze na chodnikach wielkich miast. To podniecające, kiedy można kupić tak świeże produkty z rąk osoby, która przed chwilą była na statku i łowiła ogromne zdobycze. Targi rybne przyciągają intensywnym zapachem i różnorodnymi barwami skarbów tamtejszego morza. Nigdy jeszcze nie widziałam tak wielu rodzajów ryb w jednym miejscu. Można z nich przygotować niezwykłe dania makaronowe, oraz ugrillować i podać ze świeżymi warzywami.


Będąc na targu, zaciekawiła mnie wielka ryba z długim dziobem w kształcie miecza, zwana miecznikiem. Drapieżna, mięsista, smakowała jak stek, jadłam ją w tamtejszej trattorii podaną z grilla z delikatnym sosem z czosnku, cytryny i oliwy. Po powrocie od razu kupiłam polędwicę z miecznika i przygotowałam ją sama, na sposób Sycylijski. Intensywność smaków i niebywały aromat, po zdjęciu ryby z patelni żeliwnej, przypomniał mi słońce i zapach tamtejszego morskiego powietrza. Bez wahania dodałam to danie do naszej karty menu w Portobello.

PESCE SPADA ALLA GRIGLIA
Grillowany stek z miecznika ze śródziemnomorskim sosem czosnkowo – cytrynowym

To danie wyjątkowo sycące i z pewnością niejeden mężczyzna poprosi o dokładkę. Ta ryba z powodzeniem może zastąpić mięso, a przy tym jest zdrowa i pozwoli nam utrzymać szczupłą figurę.
Polędwicę z miecznika kroimy na steki o grubości dwóch centymetrów. Patelnię żeliwną rozgrzewamy i kładziemy rybę na grillu. Jednocześnie przygotowujemy sos, którym polewamy steka w trakcie grillowania oraz odrobinę na talerzu. Siekamy drobno pietruszkę, czosnek, świeżo mielony pieprz, sól, dolewamy oliwę. W trakcie grillowania polewamy rybę naszą salsą zostawiając odrobinę, aby polać jeszcze na talerzu. 
Całą tajemnicą tego dania jest sos, który nadaje rybie śródziemnomorskiego charakteru i sycylijskiego aromatu. Sposób zrobienia i podania jest banalny, bo kuchnia włoska jest prostą kuchnią i nie należy tego zmieniać.

Restauracja Portobello

ul. Królowej Jadwigi 248

Kraków

www.portobellokrakow.pl

portobello_ikona
portobello_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.