Wiosną chętniej odkładamy na bok cięższe mięso i sięgamy po owoce oraz warzywa. Chodzi nie tyle o większą dostępność, co chęć zrzucenia niepotrzebnych kilogramów. Czy można jeść mniej tłusto i jednocześnie sycąco?
Oczywiście, choć w tym wypadku nie polecamy leczenia kalorii. Dzisiejsza propozycja to sałatka o dużej wartości energetycznej z uwagi na dodanie aż 170g orzechów i pestek. W przeliczeniu dosłownym to jak duży schabowy, ale tłuszcz tłuszczowi nie równy. Ten z orzechów włoskich i pestek dyni to skarb w porównaniu z ciężkim „schabowszczakiem” i nie należy się go bać.
W dodatku wsparty świeżymi warzywami oraz czerwoną pomarańczą (bogactwo witaminy C, przeciwulteniaczy i beta-karotenu) będzie stanowić doskonałą alternatywę dla tradycyjnego obiadu czy śniadania.
Składniki (na dwie porcje):
- jeden miks sałat
- garść roszponki
- 2 soczyste czerwone pomarańcze (można zastąpić tradycyjnymi)
- 1 duża marchewka
- 70 g orzechów włoskich
- 100 g pestek dyni
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie: Sałaty wykładamy do miski. Następnie z połowy pomarańczy wyciskamy sok, a pozostałe kroimy w grubsze plastry. Z marchewki za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienkie pasy. Dodajemy do sałaty i delikatnie mieszamy. Na wymieszane warzywa wykładamy plastry pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie. Całość posypujemy pestkami dyni. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę z odrobiną soku z pomarańczy oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę polewamy gotowym sosem na chwilę przed podaniem.
Smacznego!
Źródło przepisu: 38 PR
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.