jajecznica z bambusem
magda
23/03/2018

Wiosna w kuchni? Spróbuj ożywczego bambusa

Nawet zwykła jajecznica może nabrać wyjątkowego, ożywczego smaku dzięki dodatkowi pędów bambusa. Niewiele kalorii, ani grama tłuszczu i sporo błonnika – to tylko niektóre z zalet tej orientalnej rośliny w kuchni.

Bambus to najszybciej rosnąca trawa na świecie. Potrafi osiągnąć do 20 metrów wysokości i znany jest z szerokiego zastosowania w ogrodnictwie, budownictwie, dekoracji wnętrz, a nawet w kuchni. Młode pędy bambusa są niezwykle cennym źródłem substancji korzystnych dla naszego organizmu. Warto więc bliżej przyjrzeć się tej roślinie i wprowadzić ją do naszego menu.

100 gramów pędów bambusa to jedynie 20 kalorii, znikomy procent węglowodanów i ani grama tłuszczu. Roślina ta jest bogata w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, pomaga obniżyć cholesterol oraz zwiększa uczucie sytości. Dodatek pędów bambusa będzie więc doskonałym rozwiązaniem dla osób walczących o świetną sylwetkę na lato.

Jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych (zaraz za kanapkami) jest jajecznica. Jej smak oraz wartości odżywcze możemy łatwo odświeżyć, dodając do niej właśnie pędy bambusa. Dzięki temu okaże się nie tylko pożywnym, ale również jeszcze bardziej wartościowym posiłkiem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki pędów bambusa
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy lekko pędy bambusa. Jajka roztrzepujemy w osobnym naczyniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy razem z bambusem. Ścinamy według osobistych preferencji – dzięki przygotowaniu bambusowych pędów wcześniej jajka mogą być i półpłynne, i w pełni ścięte.

Smacznego!

Źródło: 38 PR

jajecznica z bambusem
jajecznica z bambusem

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Ela 26/03/2018 11:12

    CytujSkomentuj

    To brzmi bardzo ciekawie ;) Jajecznica z bambusem, muszę wypróbować. Polecam ze swojej strony z cukinią i papryką, pycha!

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.