zapiekanka_ikona
Jacek Bilczynski
21/05/2015

Zapiekanka z mięsem i warzywami

Dziś pokazujemy, jak z kurczaka i warzyw przyrządzić smaczną i zdrową przekąskę. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 300 g piersi z kurczaka
– 130 g brązowego ryżu
– 4 łyżki otrębów żytnich
– 1 całe jajo, 1 białko
– 1 papryka
– 5-6 kwiatów brokuła
– 1/2 cebuli i 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki octu balsamicznego
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– rozmaryn, biały pieprz, curry, sól

PRZYGOTOWANIE:
Ryż podgotować, przez około 15-20 minut. Powinien być dość twardy. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić, dodać kawałki brokuła, otręby, jajo oraz białko. Połączyć z ryżem. Dodać olej sezamowy, ocet balsamiczny, oraz przyprawy. Połowę mięsa zmielić w maszynce, drugą połowę pokroić w kostkę, a następnie dodać do ryżu. Dokładnie wymieszać i umieścić w foremce do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze
180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Kaloryczność
(1 porcji): 396 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 47 g

zapiekanka_ikona
zapiekanka_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.