krem z szalotką
Michal Karas
25/07/2017

Krem z szalotek z pikantną harissą

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki lub szukasz oryginalnego dania dla gości, daj sobie pięć minut na poznanie tego przepisu. To nie jest zwykła zupa, to smaki gorącej Tunezji na Twoim stole!

Kremowe zupy cieszą się rosnącą popularnością tak w codziennej diecie, jak w sytuacjach odświętnych. Ten przepis sprawdzi się w każdej okoliczności, jeśli tylko lubisz nieco pikantniejszy smak niż oferuje większość dań polskiej kuchni. To danie typowo bliskowschodnie, choć w nowoczesnym wydaniu. Opiera się na czosnku aksalońskim, czyli popularnej szalotce, a także na ostrej harissie. Mówimy więc o smakach Tunezji, Syrii czy Jordanii. I to nie o tych najprostszych, kojarzonych z kebabem czy falafelem. To aromatyczne danie uwodzi zapachem, a i w smaku nie rozczaruje!

Składniki:

  • 2 łyżki harissy
  • 10 dużych szalotek
  • 3 ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki z oliwy z oliwek
  • 2 łyżki harissy
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • garść posiekanego koperku
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Być może na tym etapie drapiesz się po głowie i myślisz „co to jest ta harissa?!”. To ostra pasta oparta o chilli i czosnek. Jest znana powszechnie w Tunezji i innych krajach Maghrebu, ale też np. na Kaukazie. W polskich warunkach masz dwie możliwości: kupić gotową w słoiczku, tubce lub suchą (w torebce, do rozrobienia). Znajdziesz ją w każdym większym markecie.

Drugie wyjście to przygotowanie jej samodzielnie, ponieważ wszystkie składniki są na naszym rynku dostępne. Potrzebujesz 15-25 małych papryczek chilli, 1 słodką paprykę czerwoną, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki mielonej kolendry, łyżeczkę soli i oliwę – 3-4 łyżki. Wszystko należy zmielić i zmieszać ze sobą. Co ważne, są dwa sposoby regulowania ostrości harissy. Pierwszy to możliwość zmiany proporcji między chilli a papryką czerwoną oraz ujęcie czosnku. Drugi to dodanie większej ilości oliwy, która swymi właściwościami niweluje ostrość chilli. Jeśli nie zamierzasz korzystać z harissy na co dzień, nie ma jednak sensu robić jej samodzielnie dla tych paru łyżek, lepiej kupić niewielkie opakowanie.

Harissa gotowa? Obrane szalotki przekrawamy wzdłuż na pół, przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie wkładamy je do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 40 minut. W bulionie gotujemy obrane ziemniaki aż do miękkości. Upieczone szalotki przekładamy do garnka z bulionem i wszystko ze sobą dokładnie blendujemy. Do powstałego kremu dodajemy harrisę i gałkę muszkatołową, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie całość mieszamy i podajemy z posiekanym koperkiem.

krem z szalotką
krem z szalotką

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.