Enrgetyzująca kuchnia
Julia Nieznalska
24/04/2017

Akademia Smaku: Witamina C a nerki

Jedna z popularnych, obiegowych teorii mówi, że witamina C może zwiększać ryzyko kamicy nerkowej.

Wnioski takie bardzo często są wysuwane na podstawie badań w których wykazywano korelację między spożyciem kwasu askorbinowego a poziomem szczawianu.

W praktyce jednak nie musimy się tego obawiać. Nowsze opracowania nie wykazują korelacji między spożyciem witaminy C, a poziomem szczawianu. Co więcej przekrojowe prospektywne badania udowadniają, że długotrwałe przyjmowanie kwasu askorbinowego nie przyczynia się do formowania kamieni nerkowych.

Warto podkreślić, że witamina C ma szereg prozdrowotnych właściwości, a jako praktyczną wskazówkę podpowiem, że warto spożywać ją m.in. w sytuacji kiedy dużo smażymy, pieczemy czy grillujemy. A jeśli o grillowaniu mowa, polecamy artykuł, z którego dowiecie się jak robić to bezpiecznie: https://akademiasmaku.pl/artykul/zasady-grillowania-na-diecie,52

Po więcej merytorycznych treści i przepisów odsyłam na portal AkademiaSmaku.pl, gdzie Jacek jest ekspertem.

Enrgetyzująca kuchnia
Enrgetyzująca kuchnia

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 04/07/2018 08:14

    CytujSkomentuj

    No właśnie, różne opinie się słyszy a mi ta powyżej pasuje ;) lubię witaminę C i to w różnej formie i nie widzę by mi szkodziła a nastolatką nie jestem ;) więc już powinnam coś odczuć gdyby było jakoś bardzo źle ;) no i obowiązkowo jesienią i zimą, bez cytryny czy pigwy nie wyobrażam sobie zimowej herbatki

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.