123nowezdrowie
Ela Prochowicz
08/08/2012

Apetyt na tłuste potrawy w genach

Skłonność do spożywania tłustych potraw jest uwarunkowana genetycznie – twierdzą naukowcy, którzy odkryli, że osoby posiadające określone wersje genu CD36 mają większą potrzebę spożywania tłustych potraw i są bardziej narażone na otyłość niż osoby posiadające inne wersje tego genu

Ich wnioski zostały opublikowane w piśmie „Obesity”. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii doszli to tego wniosku podczas badań prowadzonych wśród 317 Afroamerykanów, którzy są bardziej podatni na otyłość i związane z nią choroby niż przedstawiciele innych grup etnicznych. Uczestnicy mieli ocenić smak sosów sałatkowych przygotowanych z różnych ilości oleju rzepakowego. Otrzymali także kwestionariusze dotyczące ich preferencji żywieniowych.

Następnie na podstawie analizy próbek śliny naukowcy zidentyfikowali różnice w obrębie genu CD36. Osoby z wersją AA (obecną u 21 proc. populacji) oceniały tłuste sosy jako bardziej kremowe i smaczne niż osoby posiadające inne wersje genu.

„Te badania pomagają wyjaśnić, dlaczego niektórym ludziom trudniej jest stosować dietę niskotłuszczową, a lepsze rezultaty osiągają na diecie bogatej w tłuszcze lecz zawierającej małe ilości węglowodanów, jak na przykład dieta Atkinsa” – mówi kierująca badaniami Kathleen Keller.

PAP – Nauka w Polsce

123nowezdrowie
123nowezdrowie

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.