maj2015-zdrowie15-ikona-123
magda
30/11/2015

Biały ryż może sprzyjać cukrzycy

Zastępując biały ryż ryżem brązowym oraz białe pieczywo chlebem pełnoziarnistym można zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę nawet o jedną trzecią

Biały ryż to ryż brązowy, tyle, że taki, z którego usunięto otręby oraz część zarodka. Czy tak naprawdę pozbawiony treści odżywczych. Naukowcy z Harvardu są zdania, że biały ryż zwiększa prawdopodobieństwo cukrzycy typu II, ponieważ powoduje szybkie podnoszenie się poziomu cukru we krwi. Natomiast ryż brązowy – podobnie jak inne pełnoziarniste produkty – uwalnia glukozę powoli, stopniowo.

Wyniki uzyskane przez zespół doktora Qi Suna z Harvardu oparto na ankietach, przeprowadzonych wśród 200 tys. Amerykanów. Jednak już pojawiają się głosy, że rezultaty można będzie podważyć – istnieje bowiem prawdopodobieństwo, że osoby jedzące dużo białego ryżu po prostu prowadzą mniej zdrowy tryb życia.
Po uwzględnieniu wieku i innych czynników sprzyjających cukrzycy okazało się, że osoby spożywające tygodniowo 5 lub więcej 150-gramowych porcji ryżu białego były o 17 proc. bardziej narażone na cukrzycę niż ci, którzy zadowalali się miseczką ryżu miesięcznie.

Natomiast jedzenie brązowego ryżu miało efekt przeciwny – zapobiegało pojawieniu się cukrzycy. 1-2 porcje brązowego ryżu tygodniowo zmniejszały ryzyko cukrzycy o 11 procent w porównaniu z jedną miseczką na miesiąc. Autorzy badań oceniają, że zastąpienie 1/3 porcji białego ryżu brązowym zmniejszyłoby ryzyko cukrzycy o 16 procent, a całkowite zastąpienie białego ryżem brązowym, makaronem i chlebem pełnoziarnistym dałoby redukcję ryzyka o 1/3.

maj2015-zdrowie15-ikona-123
maj2015-zdrowie15-ikona-123

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Iwona BLANC, Lublin 05/01/2011 20:53

    CytujSkomentuj

    RYŻ. Dieta. Indeks glikemiczny. IG to BŁĘDY.
    BH.240.
    MOTTO: Ryż, to KONIECZNOŚĆ !! *

    WIKIPEDIA:
    Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu; czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna, wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
    Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

    IRL KRAKÓW:
    Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo NISKO, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !! Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

    WSKAZANIA TE MOŻNA I TRZEBA ZWERYFIKOWAĆ, RÓWNIEŻ UWIARYGODNIĆ:
    W trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !! Wobec tego ryż powinien być jako produkt żywieniowy; ZALECANY lub DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA:
    RYŻ biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne REALIA !! *

    NIEPRAWDY BIOLOGICZNE ORAZ PUSTE FRAZESY:
    O ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!

    GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE:
    Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

    PRZECIEŻ DO NICH, NIE MOŻESZ ZADZWONIĆ, BO NIE MA GDZIE:
    Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego !? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym naukowym reżimom czyli lekko, łatwo mówią prawdy biologiczne, które zbadali. Warto !!

    ZOBACZ TEŻ; CHLEB typu KR-IRL, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
    Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.