spa123
Detoksykację wspomagają masaże i wizyty w saunie/ fot. Emerycophoto/CC/Flickr
Ela Prochowicz
06/08/2012

Detoksykacja dobra dla zdrowia

Są wszędzie – w jedzeniu, wodzie, powietrzu. Od czasu do czasu trzeba z nich oczyścić organizm – to zdecydowanie poprawia samopoczucie. Mowa o toksynach

Detoksykacja to nie tylko zabieg stosowany u osób uzależnionych od alkoholu czy narkotyków. Detoksykacja to również usuwanie z organizmu innych szkodliwych dla niego substancji. Przede wszystkim poprawi przemianę materii, dotleni i oczyści krwinki, a przeprowadzana regularnie może zmniejszyć bóle menstruacyjne oraz pozwoli pozbyć się zbędnych kilogramów. Co jakiś czas powinniśmy robić sobie weekend oczyszczeniowy, wtedy pijemy przede wszystkim soki wielowarzywne (zawierające m.in. seler, ogórek, cukinię, szpinak, sałatę), świetny do oczyszczania organizmu jest również sok z brzozy.

Najsprawniej oczyszczanie wychodzi wiosną i latem. Najlepszym sposobem jest jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, picie soków wieloowocowych, soku z brzozy oraz napojów wielowarzywnych. Dobre rezultaty dają również ziołowe herbatki. W sklepach internetowych jest również mnóstwo preparatów zawierających zestawienia roślin leczniczych o silnych właściwościach przeciwzapalnych i odkażających, jednak wybór takiego wspomagacza powinien być poprzedzony konsultacją z dietetykiem.

Diety tygodniowe i dłuższe stosuje się najczęściej przy kuracjach odchudzających lub wzmacniających organizm po przebytej chorobie. Mogą być standardowe i indywidualnie przygotowywane dla poszczególnych pacjentów. Wiele osób dietę oczyszczającą myli po prostu z głodówką, tymczasem niewiele mają wspólnego. Od dłuższego czasu lekarze i dietetycy utożsamiają zdrową dietę z dietą pełnowartościową, czyli zgodną z zalecaną dawką dzienną, uważaną za niezbędną do utrzymania dobrego stanu zdrowia.

Przykładowa dieta oczyszczająca

Pierwszy dzień:
*godz. 9: szklanka niezbyt gorącej herbaty ziołowej, najlepiej zaparzonej ze zmieszanych liści mięty niesłodzonej
*godz. 11: szklanka soku z owoców lub warzyw (marchew + jabłko lub seler + pomidory)
*godz. 13: szklanka gorącego wywaru z włoszczyzny
*godz. 16: szklanka herbaty ziołowej niesłodzonej
*godz. 19: szklanka soku z owoców lub warzyw
*godz. 21: szklanka gorącego wywaru z włoszczyzny

Drugi dzień:
*godz. 9: szklanka herbaty ziołowej i pół jabłka (bardzo starannie przeżuć); dalej tak samo jak w pierwszym dniu

Trzeci dzień:
*godz. 9: 10 suszonych śliwek wymoczonych przez noc oraz szklanka przegotowanej wody, w której moczyły się śliwki
*godz. 11: szklanka soku z owoców i warzyw
*godz. 13: surówka ze świeżych warzyw z odrobiną jogurtu
*godz. 16: jabłko
*godz. 19: szklanka soku z warzyw lub owoców
*godz. 21: szklanka gorącego wywaru z włoszczyzny

spa123
spa123

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.