maj2015-zdrowie9-ikona-123
Ela Prochowicz
25/11/2015

Jak groźne są choroby serca?

Od 1990 roku więcej ludzi zmarło z powodu wieńcowych chorób serca niż z jakiejkolwiek innej przyczyny. Codziennie na całym świecie w wyniku chorób serca ginie tyle osób, ile zmieściłoby się w 120 jumbo jetach (400 pasażerów x 120 x 365 = 17,5 miliona)

*Choroby serca i zawały zabijają tyle samo kobiet co mężczyzn.

*Ponad ¾ przypadków chorób serca jest skutkiem palenia, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu lub połączenia tych czynników.

*Wysoki poziom cholesterolu to jeden z czynników, które najbardziej podnoszą ryzyko wystąpienia chorób serca – mimo to większość ludzi nie wie, że ten problem ich dotyczy, tym bardziej że nie powoduje on widocznych objawów ostrzegawczych.

*Dla 80 proc. ludności ryzyko związane z podwyższonym poziomem cholesterolu może być zmniejszone przez zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i unikanie palenia.

*Serce jest ważne
Z badań Irlandzkiego Głównego Biura Statystycznego przeprowadzonych w 2006 roku wynika, że 37 proc. zgonów było spowodowane chorobami układu krążeniowego (należą do nich wieńcowe choroby serca, zawał oraz inne choroby krążenia). Razem ponad 10 666 zgonów było spowodowanych chorobami układu krążenia (5433 u mężczyzn i 5233 u kobiet). Istnieją różnice pomiędzy mężczyznami a kobietami odnośnie chorób i martwicy serca (3083 zgony mężczyzn w porównaniu z 2402 zgonami kobiet). Większość z tych zgonów nastąpiła wskutek zawału mięśnia sercowego (1742 u mężczyzn w porównaniu z1279 u kobiet). Jednakże odwrotnie jest w przypadku naczyniowej choroby mózgu (1258 u kobiet w porównaniu z 848 u mężczyzn).

*Ryby na obniżenie ciśnienia
81 proc. Polek uznaje, że spożywanie tłustych ryb morskich pomaga obniżyć poziom cholesterolu – tak wynika z raportu przeprowadzonego przez TNS OBOP na zlecenie organizatorów kampanii  „Sekrety kobiecych serc”. I słusznie – ryby są bowiem bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, który pozytywnie wpływa na zdrowie serca. Kwasy omega-3 mają działanie profilaktyczne w schorzeniach układu krążenia – zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, blokują rozwój miażdżycy, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów (tłuszczów prostych) w organizmie, redukują ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają arytmii serca. Dietetycy zalecają spożywanie tłustych ryb morskich przynajmniej raz w tygodniu.

maj2015-zdrowie9-ikona-123
maj2015-zdrowie9-ikona-123

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 08/09/2018 19:28

    CytujSkomentuj

    Ważne też bardzo jest właściwe odżywianie i najmniej stresu jak to możliwe, żeby starać się aż tak nie przejmować rzeczami na które nie mamy wpływu. Bez sensu więc jesy denerwowanie się ciągle na to samo, z tym samym rezultatem.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.