123nowezdrowie
Dagna Starowieyska
01/08/2012

Jedz na zdrowie!

Ryby i owoce morza od wieków stanowią nieodzowny składnik w większości kuchni na całym świecie. Są również gościem na polskich stołach. Jednym ze sposobów na ich wykorzystanie jest przez wielu lubiane sushi

Nie od dziś wiemy, że dieta śródziemnomorska obfitująca w ryby, owoce morza oraz ich przetwory jest jedną z najzdrowszych na świecie. Długowiecznością i dobrym zdrowiem mogą również cieszyć się Japończycy, dla których dary morza wpisane są w niemalże codzienne menu. Jak pokazują badania, Polacy spożywają ok. 6 kg ryb rocznie. To niewiele w porównaniu do krajów śródziemnomorskich czy właśnie w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie przypada nawet do 40 kg na osobę rocznie!

Ryba w roli głównej
Taka sytuacja spowodowana jest naszą niską świadomością o pozytywnym wpływie ryb na zdrowie, ale także z ich relatywnie wysokimi cenami w Polsce, dość skromną dostępnością świeżych, najlepszych gatunkowo produktów czy w końcu nieumiejętnością przyrządzania posiłków z rybami w roli głównej. Brak wyrobionych nawyków w jedzeniu ryb przekłada się również na to, że wielu z nas zwyczajnie nie lubi ich specyficznego smaku.

Lista dobroczynnego wpływu ryb na nasze zdrowie jest bardzo szeroka. Przede wszystkim są źródłem białka o wysokim stopniu strawności. Dostarczają wielu niezbędnych aminokwasów, tak zwanych egzogennych. Pomagają w bardziej efektywny sposób przyswajać wapń oraz wykorzystywać białko, także to niepełnowartościowe pochodzące z roślin – tak ważne w procesie wzrostu. Fakt ten ma niebagatelny wpływ na przykład na rozwój dziecka w czasie ciąży. Podobną rolę odgrywa witamina D3, która zwiększa poziom wchłaniania zarówno wapnia, jak i fosforu, które odgrywają ważna rolę w procesie kształtowania się układu kostnego.

Źródło minerałów
Owoce morza, w tym oczywiście ryby, są także doskonałym źródłem składników mineralnych: jodu, selenu i fluoru. Co niektórzy sądzą, że wystarczy raz w roku wakacyjny wyjazd nad morze, aby optymalnie nasycić organizm jodem. Pierwiastek ten, niestety w naszym położeniu geograficznym deficytowy, niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Jednym z najważniejszych składników dostarczanych naszym organizmom przez żywność z morskich otchłani są kwasy tłuszczowe z rodziny Omega – 3, a najważniejszym z nich jest kwas DHA. Są to związki składowe wielu kluczowych organów ludzkiego ciała, w tym również błon komórkowych. – Kwasy tłuszczowe Omega – 3 szczególnie istotne są w diecie kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Mają bowiem duży wpływ na prawidłowy rozwój siatkówki oka dziecka i jego centralnego układu nerwowego. Mogą one także zapobiec małej masie urodzeniowej dziecka i przedwczesnemu porodowi – mówi prof. dr hab. Krzysztof Czajkowski, ginekolog, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Najwięcej pożądanych kwasów z grupy Omega – 3 zawartych jest w morskich rybach tłustych i półtłustych, takich jak: łosoś, szprot, makrela, tuńczyk czy śledź.

Modne sushi
Od kilku lat, coraz większą popularność w Polsce zdobywa sushi – potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Do potrawy podaje się zwykle sos sojowy lub zielony japoński chrzan wasabi, a także marynowany imbir. Na taki posiłek można wybrać się do Nigiri Sushi w Warszawie. Co ważne, sushi, nie dość, że smaczne, przygotowywane jest właśnie z ryb i owoców morza, dostarcza więc organizmowi wielu niezbędnych do zdrowego funkcjonowania składników.

Dobre sushi w restauracji jest przygotowywane na świeżo, zaraz po dokonaniu zamówienia. Tradycyjnie sushi spożywa się palcami, niedozwolone jest jednak pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. W zachodnich restauracjach, w tym także w Polsce, goście nie są przyzwyczajeni do jedzenia palcami i najczęściej posługują się przy spożywaniu sushi pałeczkami.

Sushi jest zwykle kosztowniejszą potrawą niż tradycyjny schabowy z ziemniakami, jednak, wystarczy odrobina poszukiwań i opinii klientów, by znaleźć dobre sushi w atrakcyjnej cenie. Jednym z najbardziej popularnych i lubianych jest chociażby Nigiri Sushi w Warszawie. To właśnie tam, jak zapewniają goście, którzy już spróbowali przysmaków Nigiri Syshi, można skosztować przepysznej japońskiej kuchni w miłej atmosferze, przy profesjonalnej obsłudze i w niewygórowanych cenach.

123nowezdrowie
123nowezdrowie

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.