rapso_ikona
Ela Prochowicz
12/12/2013

NNKT, a kreatywność dziecka, czyli zdrowy tłuszcz w diecie malucha

Wyjątkowa kreatywność dziecka to nie tylko jego wrodzona zaleta. Aktywność w szkole i poza zajęciami, dobre samopoczucie, lepsza pamięć i koncentracja to wynik przede wszystkim zdrowej, pełnowartościowej diety, bogatej w NNKT. O wpływie niezbędnych nienasyconych kawasów tłuszczowych na umysł dziecka opowie mgr Iwona Gryszkin – dietetyk dziecięcy z gabinetu Profilaktyka Zdrowia, aktywny członek Zarządu Dolnośląskiego Towarzystwa Dietetyki

Kreatywne i mądre dziecko to z pewnością zasługa dobrych genów, jak i dużego wkładu rodziców w wychowanie. Aktywny wypoczynek, rodzinne zabawy, pomoc w nauce są niezbędne, jednak dopiero odpowiednia dieta jest kluczem do pełnego rozwoju sprawności intelektualnej. To, jak kształtuje się pamięć, rozumienie czy kreatywność w dużej mierze zależy od codziennego jadłospisu, w którym nie może zabraknąć witamin i kwasów Omega-3. Niewłaściwa dieta może spowodować późniejsze problemy w szkole, w przyswajaniu i przekazywaniu nabywanych informacji, czy w kreatywności dziecka. Czym są kwasy NNKT, jaki maja wpływ i jakie ilości należy zapewnić w codziennym menu malucha – tłumaczy mgr Iwona Gryszkin- dietetyk dziecięcy.

NNKT – dziecinnie proste

Przygotowując posiłki dla naszych maluchów powinniśmy pamiętać, że właściwa dieta, to taka, która zapewni młodym organizmom uzupełnianie wszystkich niezbędnych składników przez cały okres dorastania. Do takich związków zaliczają się zwłaszcza te, których organizm ludzki sam nie produkuje, m.in. NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one znaczenie już w życiu płodowym, następnie w diecie kobiety karmiącej, a po odstawieniu piersi w odpowiedniej ilości na talerzu malucha. Do kwasów NNKT zaliczamy kwasy tłuszczowe: linolowy ( LA, z grupy omega – 6) i alfa – linolenowy ( ALA, z grupy Omega-3). Jednym z najlepszych źródeł są oleje roślinne, jednak przy ich wyborze należy kierować się nie tylko procentową zawartością kwasów, ale i proporcją kwasów Omega 6 do Omega 3.” Idealnie wyważony stosunek kwasów zawiera olej rzepakowy, gdzie proporcja kwasów tłuszczowych omega – 6 do omega – 3 wynosi właśnie 2:1. Posiadając w swym składzie ponad 30  proc. złożonych kwasów nienasyconych, w tym 10 procent Alfa – kwas linolenowy (Omega – 3 kwas tłuszczowy), oraz 10 % kwasów linolowych, olej rzepakowy jest jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych, które bez problemu możemy wprowadzać do diety nawet bardzo małego dziecka” – tłumaczy Pani dietetyk.

Mądry już w brzuchu mamy

W rozwoju umysłowym człowieka kluczowe znaczenie mają pierwsze 2-3 lata życia. Badania dowodzą, że dzieci, których dieta była bogata w NNKT mają lepszy wzrok, a ich umysł szybciej się rozwija, niż jest to w przypadku dzieci, których dieta była uboga w te substancje. Dostarczanie NNKT zaczyna się już na etapie życia płodowego. Wysoki poziom kwasów tłuszczowych w diecie matki zapobiega przedwczesnym porodom i niskiej masie urodzeniowej noworodków oraz pozytywnie wpływa na rozwój centralnego układu nerwowego oraz zdolności poznawcze. Ma również wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych i zmian atopowych skóry u tych dzieci. „Symptomami niedoboru NNKT u wcześniaków i małych niemowląt są zaburzenia widzenia i dojrzewania układu nerwowego, objawiające się gorszym rozwojem neurologicznym oraz funkcji poznawczych. Problemem mogą być również zmiany zapalne skóry. Zbyt mała ilość tych kwasów tłuszczowych powoduje również zaburzenia wzrostu oraz zwiększoną predyspozycję na czynniki infekcyjne. Minimalne spożycie przez kobiety w ciąży powinno zatem wynosić 4, 5  proc. ogólnej energii dziennej racji pokarmowej, co jest warunkowane zapotrzebowaniem rozwijającego się płodu. Dla kobiet karmiących jako minimalny poziom spożycia przyjmuje się 6 proc. energii z NNKT, gdyż z mlekiem kobieta wydziela w ciągu doby 3-5 g tych kwasów” – podsumowuje specjalista.
Stosowanie oleju rzepakowego u dziecka niesie wiele korzyści zdrowotnych. Należy pamiętać o jego stosowaniu w codziennym przygotowywaniu posiłków dla naszych pociech. Ten łatwo dostępny dodatek powinien znaleźć się zarówno w diecie każdej kobiety ciężarnej, karmiącej jak później w diecie malucha zapewniając mu jak najzdrowszy start.

Uniwersalny olej rzepakowy marki Rapso pozyskiwany jest na drodze delikatnego tłoczenia na ciepło bez ekstrakcji za pomocą środków chemicznych.  Certyfikat badania jakości nadany przez agroVet Gmbh wykazuje, iż rzepak przeznaczony do produkcji oleju Rapso nie został zmodyfikowany genetycznie.  Olej rzepakowy marki Rapso posiada specyficzne spektrum kwasów tłuszczowych. Ponad 60% stanowią proste nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas olejowy, na kolejne ponad 30% składają się złożone nienasycone kwasy tłuszczowe – z tego 10% Omega 3. 100 gram oleju Rapso zawiera w sobie 30 mg naturalnej witaminy E.



Olej marki Rapso:
Pojemność: 0,75 ml
Cena brutto: 14,99 zł
Marka: Rapso
Producent: VOG Polska sp.zoo

VOG Polska Sp.zoo
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl

rapso_ikona
rapso_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.