lodówka 1
Redakcja
14/11/2017

Nocą omijaj lodówkę

Jedzenie po nocach może podnosić ryzyko chorób serca oraz cukrzycy. To skutek naszego cyklu dobowego i zakłócania biologicznych pór spożywania posiłków – wynika z badania opublikowanego w piśmie branżowym „Experimental Physiology”

Już na początku trzeba zaznaczyć, że mówimy o badaniu na szczurach. Jednocześnie to badanie, którego efektów nie należy bagatelizować. Na Narodowym Uniwersytecie Autonomicznym Meksyku naukowcy sprawdzili poziom trójglicerydów we krwi szczurów zależnie od pory ich karmienia.

Porównano dwie grupy szczurów. Część z nich była karmiona na początku ich dobowej fazy aktywnej, a druga część – na starcie ich fazy spoczynku, a więc w okresie dnia, gdy szykowały się do spania. Efekt to drastycznie podniesiony poziom trójglicerydów w drugiej grupie, choć w obszarze mózgu odpowiedzialnym za cykl dobowy nie wykryto istotnych zmian.

Wysoki poziom tłuszczu we krwi jest powiązany z cukrzycą czy chorobami serca. To z kolei choroby, które również u ludzi są w istotny sposób powiązane z ignorowaniem przez nas zegara biologicznego. Gdy ignorujemy sygnały organizmu i jemy nocą mimo to, możemy w istotny sposób zwiększać ryzyko wystąpienia omawianych schorzeń.

– Fakt, że potrafimy zignorować nasz zegar biologiczny, jest istotny dla naszego przetrwania. Możemy zdecydować o spaniu za dnia, gdy nocą walczymy o życie. Jednak robienie tego często, jak przy pracy zmianowej, lub siedzenie do późna, w dłuższej perspektywie nam szkodzi. Zwłaszcza jeśli w czasie przewidzianym na sen często jemy – komentuje autor badania Ruud Buijs.

Źródło: Experimental Physiology

lodówka 1
lodówka 1

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.