fot. 123
Polki zbyt często podjadają między posiłkami
Ela Prochowicz
30/07/2011

Polki a podjadanie

23 proc. Polek uważa, że główną przyczyną ich problemów z wagą jest nieregularne jedzenie. Jemy nieregularnie, co powoduje brak stałego poziomu cukru we krwi. Dlatego też w krytycznym momencie, przy spadku cukru, sięgamy po najszybsze paliwo, czyli słodycze lub słone przekąski

Podjadanie to jedna z poważnych przyczyn, która utrudnia skuteczną walkę ze zbędnymi kilogramami. Nieregularne jedzenie powoduje, że wzmożony apetyt często zaspokajamy wyrobami cukierniczymi: ciastami, paluszkami, ciastkami. Czasem podjadanie wynika ze stresu. Sięgamy po jedzenie w celu uspokojenia się. Efektem są niechciane, trudne do pozbycia się, zbędne kilogramy. Jak twierdzi profesor Barbara Zahorska – Markiewicz, ekspert Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą: Podjadanie, to wręcz nałóg, od którego bardzo ciężko się odzwyczaić, a producenci słodyczy, słonych przekąsek i innych dobroci kuszą nas na każdym kroku. Ale nie jest to tylko przyzwyczajenie, jest to również pewien naturalny proces, który wynika z niesystematycznego jedzenia. Ratunkiem dla osób, które cierpią na tą „przypadłość jest: świadome jedzenie, połączone ze zwiększoną aktywnością fizyczną oraz odnalezieniem sprzymierzeńca w walce z podjadaniem.

Ekspert radzi: Polko, jedz świadomie!

Twój organizm, o który musisz zadbać, żyje tylko dzięki Tobie. Jego jakość jest uzależniona od jakości „paliwa”, które mu dostarczasz oraz od częstotliwości jego podawania. Oto kilka łatwych zasad, które wystarczy zastosować w diecie, aby zmienić przyzwyczajenia i wydać walkę zbędnym kilogramom.

§   Jedz świadomie! Niech każdy posiłek będzie ucztą dla podniebienia i duszy;

§   Oddziel jedzenie od wszelkiego innego rodzaju aktywności tj. czytanie i oglądanie telewizji;

§   Znajdź w swoim grafiku miejsce na 4 posiłki, które będą się składać zarówno
z węglowodanów (np. makaron, kasze), białek (np. chude mięso) oraz tłuszczów (np. oliwa z pestek winogron);

§   Zapomnij o dokładkach. Nie zjadaj resztek z talerza, jeśli czujesz się najedzona;

§   Nie dojadaj po dzieciach czy rodzinie. Jeśli obawiasz się, że część jedzenia się popsuje spróbuj przygotowywać mniejsze porcje;

§   Gdy dopada Cię głód, nie sięgaj od razu po przekąskę. Poczekaj aż głód osłabnie;

§   W sytuacjach stresowych nie sięgaj po jedzenie celem uspokojenia się. Jeśli nie możesz nad tym zapanować możesz zjeść, np. surowe warzywo lub mały wybrany owoc. Stres skutecznie rozładujesz podejmując wybraną aktywność fizyczną;

§   Ustal jeden dzień w tygodniu (np. niedzielę) na jedzenie słodyczy i wybieraj te, które naprawdę lubisz, nie sięgaj po pierwsze lepsze, bo i tak nie zaznasz satysfakcji;

§   Jedz dużo warzyw i produktów pełnoziarnistych, pomogą one w uczuciu sytości, a jeżeli Twój organizm będzie syty, to nie będzie chciał jeść. A ty uwolnisz się od przekąsek.

fot. 123
fot. 123

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 10/11/2018 05:25

    CytujSkomentuj

    Proszę kolejny artykuł dla mnie :) niestety właśnie tak czasem mam, że w chwili stresu automatycznie niemal sięgam po jakieś zapchanie ust i głowy. Wiem że to nic zdrowego ani tym bardziej dobrego dla mnie. Pracuję nad tym, mając na uwadze własne zdrowie właśnie. U mnie też pomaga choćby napicie się szklanki ciepłej wody, zmniejsza apetyt na coś słodkiego.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.