zdrowa dieta
Kalina Samek
25/04/2013

Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna to wciąż nowość na naszym rynku. Mowa tu o produktach przygotowanych nie tylko z myślą o spożyciu, ale także pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka

Niby wszyscy wiemy jak powinna wyglądać zdrowa dieta, znacznie większym wyzwaniem jest jednak wytrwanie w raz przyjętych zasadach, gdyż zdrowa dieta wymaga niezachwianej regularności. Widać to szczególnie poprzez starania w utrzymaniu optymalnej ilości witaminy C – jest ona w sposób naturalny wypłukiwana z naszego organizmu, dlatego musimy dbać o codzienne spożycie owoców lub wypicie szklanki naturalnego soku, najlepiej w równych odstępach czasowych. Często zapominamy o fundamentalnym składniku diety: wodzie, otóż dorosły człowiek powinien wypijać przynajmniej 1 litr wody dziennie. W trakcie codziennych posiłków warto za to unikać tłuszczy pochodzenia zwierzęcego ze względu na wysoką zawartość cholesterolu.

Żywność funkcjonalna jest wzbogacona o, m.in. błonnik pokarmowy, probiotyki, witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe. Przykładem działania wpływu żywności funkcjonalnej jest obniżenie poziomu cholesterolu lub przywrócenie równowagi mikrobiologicznej układu pokarmowego. – W składzie żywności funkcjonalnej znajdziemy na przykład siemię lniane, sezam, płatki owsiane czy oryginalne przyprawy – mówi Marcin Sipa, z ZPC Brześć.

Przykładem nowego składniku stosowanego w wyrobach spod znaku żywności funkcjonalnej, np. słomki ptysiowej firmy Brześć, jest olejek z czarnuszki. Nasiona czarnuszki są bogato zaopatrzone w nienasycone kwasy tłuszczowe i jest w stanie syntetyzować naturalne substancje takie jak prostaglandyna E1 i E2, co sprzyja wzmocnieniu naszego układu immunologicznego. Według badań przeprowadzonych przez niemieckiego immunologa dr.med. Petera Schleichera, codzienne spożycie czarnuszki przyczynia się do zmniejszenie dolegliwości alergicznych lub nawet całkowitego wyleczenia. Wśród licznych zalet oleju z czarnuszki można wymienić również regulowanie poziomu cholesterolu, kurację chorób dróg oddechowych, a nawet łagodzenie schorzeń reumatycznych.

zdrowa dieta
zdrowa dieta

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 15/02/2019 22:29

    CytujSkomentuj

    Czarnuszkę znam i stosuję od lat, bardzo lubię. Ma co prawda specyficzny smak i nie każdemu może smakować, ale ja to bardzo lubię. Oleju z czarnuszki nie znam, chyba się jutro przejadę do delikatesów w centrum po olej. Prosty sposób na podniesienie odporności i działa to długofalowo

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.