Zdrowe produkty
Za takie uważa się te, które wykazują pozytywny wpływ na organizm lub mówiąc inaczej działanie prozdrowotne. Mogą obniżać poziom cholesterolu, pozytywnie wpływać na układ krążenia być bogate w witaminy, minerały czy błonnik. Jednak określenie „zdrowe” nie mówi wiele o kaloryczności tych produktów. Mogą np. charakteryzować się dużą zawartością cukrów prostych co stanowi duże zagrożenie dla sylwetki, a przy tym wciąż zachowywać charakter prozdrowotny.
Przykład? Większość owoców i prawie wszystkie owoce suszone. Zwykle zawierają szereg witamin, minerałów, błonnika, a nawet charakterystycznych substancji wykazujących pozytywny wpływ na zdrowie, są jednak bogate w cukru i ich spożycie w dużej ilości – zwłaszcza gdy organizm nie ma zapotrzebowania na energię – grozi odkładaniem tkanki tłuszczowej. W podobnych kategoriach należy postrzegać 100 % soki owocowe, bez dodatku cukru. Tak są zdrowe, lecz w żadnym wypadku nie są dietetyczne – zawierają naturalny cukier owocowy, który nie jest bezpieczny dla sylwetki.
Produkty dietetyczne
Tu sytuacja wygląda odwrotnie. Informacja dietetyczne, light/o obniżonej kaloryczność lub nawet bezkaloryczne mówi nam jedynie o wartości energetycznej, która jest obniżona lub czasem zredukowana do zera. Jednak nie mówi nam to o ich wpływie na zdrowie, który często nie jest pozytywny. W tego rodzaju produktach zwykle znajdziemy sztuczne zamienniki cukru jak aspartam, acetosulfam K czy konserwanty. Okazuje się więc, że produkty mogą być bezpieczne dla sylwetki, jednak stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.
Przykład? Liczne napoje gazowane w wersji „light” bądź „zero”. Nie zawierają kalorii, więc z dietetycznego punktu widzenia można spożywać je w dowolnych ilościach bez ryzyka dodatkowych kilogramów, jednak ilość konserwantów i sztucznej chemii w nich zawarta, może przyprawić o zawrót głowy.
Zdrowe i dietetyczne
Taka grupa również istnieje. Na rynku znajdziemy produkty, które pozytywnie wpływają na zdrowie, a jednocześnie są dietetyczne. Dobrym przykładem są warzywa, które nie dość, że są bogate w cenne dla zdrowia składniki odżywcze to zwykle charakteryzują się znikomą kalorycznością.
Należy pamiętać, że w tej kategorii trudno nakreślić jednoznaczną granicę produktów które pozytywnie wpływają na organizm, a jednocześnie są bezpieczne dla sylwetki. Zwykle decyduje ich ilość. Nie chodzi bowiem jedynie o wartość energetyczną, ale również rodzaj kalorii Przykładem może być masło orzechowe czy oliwa z oliwek, które zawierają zdrowe tłuszcze, charakteryzują się wysoką kalorycznością, ale mimo wszystko możemy z powodzeniem powiedzieć o nich, że są zdrowe i dietetyczne. W tej materii wyznacznikiem powinien być właśnie rodzaj kalorii. Jeśli są to zdrowe tłuszcze wszystko jest w porządku, natomiast duża ilość cukrów prostych zwykle stawia produkty na przegranej pozycji.
Warto mieć na uwadze, że produkty zdrowe nie muszą być dietetyczne, a dietetyczne wcale nie muszą być zdrowe. Nie należy również zapominać, że zawsze ostatecznym czynnikiem decydującym zarówno o naszym wyglądzie jak i zdrowiu będzie ilość jedzenia którą spożywamy. Nawet najgorsze jedzenie spożyte raz na jakiś czas nie zdziała wiele złego i nawet najlepsze jedzenie spożywane w nadmiarze może prowadzić do poważnych kłopotów z sylwetką i zdrowiem.
CytujSkomentuj
Ja staram się jak mogę żyć i odżywiać się zdrowo, ale wiadomo – czasem mnie łapie ochota, wręcz mordercza na coś słodkiego. Lubię sobie wtedy zrobić jabłka na ciepło z cynamonem. Wiem że po obróbce cieplnej już tam wiele z tych witamin nie zostaje ale wychodzę z założenia że lepsze to niż słodki baton z marketu. A surowe jabłka też bardzo lubię.