pianka_ikona
Jacek Bilczynski
05/02/2015

Cytrynowo-miętowa pianka

Lekki, pyszny i dietetyczny deser w sam raz na ciepłe dni. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 200 ml naturalnego, odtłuszczonego mleka sojowego
– 100 g lekkiego twarogowego serka homogenizowanego
– sok z 1/2 cytryny
– kilkanaście listków świeżej mięty
– stewia (około 10 tabletek)
– 1 łyżeczka żelatyny

PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzać na ogniu lub w kuchence mikrofalowej, dodać rozkruszoną stewię oraz żelatynę. Nieustannie mieszać, aż składniki się połączą. Wlać sok z cytryny oraz połowę posiekanych liści mięty. W oddzielnym naczyniu dokładnie rozgnieść twarożek z pozostałą częścią
mięty. Kiedy mleko nieco ostygnie, wlać je do twarogowej masy. Dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być dość płynna. Wstawić wszystko do lodówki na kilka godzin.

Kaloryczność: 120 kcal
Węglowodany: 4 g
Tłuszcz: 4 g
Białko: 17 g

pianka_ikona
pianka_ikona

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 12/10/2018 21:35

    CytujSkomentuj

    Ale cudowny deserek! Wygląda jak chmurka z nieba a to coś pysznego do zjedzenia :) )) no i przepis nie wygląda na jakiś bardzo trudny do wykonania. Co prawda szybciej się zawsze zjada niż coś robi ;) ale takie jest życie ;) . Czy ktoś może już to robił i może się podzielić opinią?

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.