maj2015-zdrowie22-ikona-123
Fot. materiały prasowe
Anna Chodacka
07/01/2016

Gluten – szara eminencja naszego jadłospisu

Przykładem narodu, który jest wolny od glutenu są Japończycy. Położenie geograficzne oraz warunki naturalne tego kraju, uniemożliwiają uprawy zboża zawierającego gluten. Ponadto, tradycja żywieniowa Japończyków opiera się głównie na surowych rybach i ryżu. Wyglądają od nas młodziej, są szczuplejsi, żwawsi i bardziej pomysłowi. Czy to zasługa ich sposobu odżywiania się? Entuzjaści diety bezglutenowej twierdzą, że wystarczy wyeliminować gluten w 70% z naszego jadłospisu, by poczuć się zdrowszym.

Odpowiednia dieta kluczem do sukcesu?

Novak Djoković jest najlepszym tenisistą na świecie. Słynie z silnych, precyzyjnych zagrań i niesamowitej kondycji. Jednak kilka lat temu, Serb miał poważne problemy z  kondycją fizyczną i wielogodzinną grą na korcie. Spotkania na korcie rozpoczynał od bardzo wysokiego poziomu, jednak z gema na gem jego gra wyglądała coraz gorzej. Ciężko oddychał, słaniał się na nogach – brakowało mu sił. Przełom przyszedł w 2010 roku, kiedy Djoković grał w ćwierćfinale Australian Open. Mecz w telewizji oglądał dietetyk Igor Cetojević. Jego diagnoza była prosta  – Nole ma problemy trawienne, które powodują u niego słabość. Po wielu próbach trafił do tenisisty i opracował dla niego nową, bezglutenową dietę, która w znaczący sposób wpłynęła na jego grę. Sam Djoković podkreśla, że świadomość żywieniowa odmieniła jego życie. „Byłem ociężały, powolny i zmęczony bo odżywiałem się tak, jak większość z nas. Jadłem jak Serb (i jak Amerykanin): dużo włoskich potraw, pizzy, makaronów, szczególnie pieczywa, a także ciężkie mięsne dania przynajmniej kilka razy dziennie. W trakcie meczów podjadałem batoniki i inne słodzone produkty, sądząc, że pomogą mi utrzymać wysoki poziom energii – przecież skoro tak intensywnie trenowałem i tak spalałem kalorie. Nie zdawałem sobie jednak sprawy, że taka dieta może wywołać stany zapalne. Organizm reaguje na niechciane pokarmy, wysyłając najróżniejsze sygnały: na przykład w postaci sztywnych i bolących stawów lub skurczów jelit. Lekarze łączą stan zapalny z niemal każdą chorobą – astmą, reumatyzmem, chorobami serca i Alzheimerem.”

fot. materiały prasowe

Gluten – składnik pieczywa

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, występujących w ziarnach niektórych zbóż, głównie pszenicy, żyta, jęczmienia. Przede wszystkim ma zapewnić  puszystość, miękkość i elastyczność – cechy najbardziej pożądane w pieczywie.

Gluten ma także ciemną stronę…

Bóle głowy, problemy trawienne, ogólne złe samopoczucie, senność,  zmienne nastroje, objawy depresji i problemy z układem nerwowym – to tylko niektóre objawy nietolerancji na gluten.

Z poważniejszych objawów możemy wyszczególnić  – chroniczne stany zapalne, które mogą trwać latami. Osoby z przeciwciałami charakterystycznymi dla nietolerancji glutenu zapadają znacznie częściej na raka układu pokarmowego, wątroby, czy dróg żółciowych.

Eliminując gluten – eliminujesz złe samopoczucie

„Nieważne czy cierpimy na celiakię, alergię na gluten czy nadwrażliwość na ten składnik, lekarstwo jest to samo – dieta bezglutenowa. Jedyną różnicą jest fakt, że celiakia skazuje nas na takie żywienie do końca życia, w przypadku dwóch pozostałych dolegliwości dieta bez glutenu może być stosowana czasowo” – mówi dietetyk Justyna Piechocka.

Bezglutenowcy twierdzą, że ich dieta pomaga schudnąć i poprawić samopoczucie. Specjaliści przestrzegają jednak, że nie należy przechodzić na taką dietę bez żadnej kontroli, wiedzy i doświadczenia.  W przeciwnym razie można sobie poważnie zaszkodzić. Należy jednak wziąć pod uwagę fakt , że rezygnując z glutenu często rezygnujemy ze śmieciowego jedzenia. O plusach takich działań nie trzeba nikogo przekonywać.

Jak dobierać produkty?

Przede wszystkim trzeba czytać etykiety. Produkty bezglutenowe  oznaczane są za pomocą międzynarodowego znaku przekreślonego kłosa.

Jest bardzo dużo naturalnych produktów bezglutenowych. Takich jak np.: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, maniok, nasiona roślin strączkowych, sago, sorgo, orzechy, komosa ryżowa, mięso, owoce, warzywa.

Zwolennicy  tzw.” płatków na mleku” również powinni być usatysfakcjonowani, ponieważ na rynku są już dostępne bezglutenowe musli, które mają więcej wartości odżywczych od tych tradycyjnych. Nie zawierają cukru, kandyzowanych owoców, prażonych orzechów. Można w nich za to znaleźć płatki owsiane (nie zawierają glutenu) w połączeniu z suszonymi owocami, np. morwy białej, jagód goji oraz  nasion chia.

Bezglutenowe produkty wcale nie muszą być drogie!

- Wiele osób żyje mitem, że produkty bezglutenowe są drogie i dostępne tylko w specjalistycznych sklepach.  Tymczasem produkty bezglutenowe, jak i tzw. superfoods można znaleźć na półkach sklepów osiedlowych m.in. w Stokrotce oraz w popularnych supermarketach: Tesco, TK Maxx, Auchan czy E.Leclerc – mówi Michał Lasocki z Intenson, firmy zajmującej się produkcją zdrowej żywności w Polsce. W obecnych czasach, nie ma problemu z dostępem do tego typu produktów. Ich cena, również nie różni się  od cen tzw. tradycyjnych produktów – podkreśla Lasocki.

Na rynku dostępne są bezglutenowe makarony, pieczywo, ciasteczka. Do zagęszczania sosów mąkę pszenną możemy zastąpić mąką ziemniaczaną bądź ryżową. Okazuje się więc, że rezygnacja z produktów pszennych wcale nie oznacza uboższego menu.

Autor: PittedCh.

maj2015-zdrowie22-ikona-123
maj2015-zdrowie22-ikona-123

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.