kawaikona
Redakcja
05/04/2012

Kawa to jest to!

Dziś polecamy Wam wyjątkowy sklep, w którym każdy miłośnik kawy znajdzie coś dla siebie. Klasyczne, z mniejszą zawartością kofeiny, smakowe – raj na ziemi dla kawoszy czeka na stronie www.sklep.saporis.pl

Statystyczny Polak zaparza rocznie ponad 3 kg kawy, głównie mielonej i ziarnistej. Dla porównania – Finowie spożywają jej ponad 12 kg, a uważani za największych specjalistów od „małej czarnej” Włosi – niecałe 5 kg rocznie.

Jedni twierdzą, że jest to charakterystyczny smak i aromat, który pobudza zmysły. Według innych, przyczyną tego sukcesu jest kofeina, która „stawia na nogi”, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność umysłu. Jedno jest pewne – niezależnie gdzie, z kim i jaką kawę pijemy, ważny jest sposób jej przygotowania, który ma znaczący wpływ na końcowy efekt, czyli smak. O tradycji podawania kawy napisano niejedną książkę. Ten kojarzony ze słoneczną Italią napój, ma swoich zwolenników na całym świecie.

Kawa o poranku. Większość z nas tak właśnie rozpoczyna każdy dzień. Ma niepowtarzalny smak, wyjątkowy aromat, a co szczególnie ważne, pobudza i dodaje energii. Ten stymulujący efekt jest zasługą kofeiny. Kofeina to psychoaktywna substancja fachowo nazywana „purynowym alkaloidem”. Już po 5 minutach od spożycia, pojawiają się pierwsze efekty, a maksymalne oddziaływanie notowane jest zwykle po około 30 minutach. Jej spektrum działania jest jednak znacznie szersze niż mogłoby się wydawać.

Pobudzenie! To pierwsze skojarzenie, które przychodzi do głowy, gdy pomyślimy o kofeinie. I całkiem słusznie. Okazuje się, bowiem, że kofeina obniża poziom substancji występującej w mózgu zwanej adenozyną. Wysokie poziomy tej ostatniej sprawiają, że pogarsza się nasza koncentracja, pojawia się senność i zmęczenie. Gdy jednak przesadzimy z ilością kawy czy napoju energetycznego, efekt będzie odwrotny, pojawi się rozdrażnienie i nudności.

- Pobudzeniu towarzyszy poprawa zdolności wysiłkowych. Szczególnie dotyczy to wysiłków trwających dłużej niż 30 minut. Kolejny bardzo ważny efekt działania, to stwarzanie korzystnych warunków do spalania tkanki tłuszczowej i hamowanie łaknienia. Okazuje się, że osoby spożywające porcję kofeiny na kilkadziesiąt minut przed wysiłkiem fizycznym, spalają więcej tłuszczu i mają większą motywację do prowadzenia aktywności. Nie dziwi więc fakt, że to bazowy składnik większości dostępnych obecnie preparatów odchudzająco-stymulujących – mówi Jacek Bilczyński, dietetyk i trener fitness. – Kofeina sama w sobie jest świetnym antyoksydantem, oznacza to, że chroni nas przed wolnymi rodnikami. Stosowana jest w bólach głowy, działa ochronnie na DNA skóry wystawionej na działanie promieni słonecznych, działa przeciwnowotworowo, ochronnie na układ nerwowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia takich schorzeń, jak Parkinson czy Alzheimer – wyjaśnia.

Najlepsze kawy, również smakowe, a także akcesoria niezbędne do ich parzenia znajdziecie w sklepie internetowym www.sklep.saporis.pl. Polecamy!

*Co wyróżnia Saporis?
Saporis to najlepszej jakości ziarna kawy, pieczołowicie dobrane i wypalane tak, aby każdy łyk był wyjątkowo przyjemny. Wspaniały smak kaw Saporis Coffee zależy przede wszystkim od dbania przez współpracujące z nami plantacje kawy o wysoką jakość zbiorów. Wybierając ziarno do naszych mieszanek kawy, wybieramy właśnie to, z plantacji wyżynnych, dodatkowo zacienionych, gwarantujących odpowiednie warunki glebowe do najlepszego dojrzewania ziarna kawy.

Ziarna z plantacji wyżynnych dojrzewają wolniej, w związku z tym mają wystarczająco dużo czasu, aby powstały w ich owocach subtelne organoleptyczne (oddziałujące na zmysły) związki. Kawa wyżynna jest bardziej aromatyczna, o pełniejszym i bardziej wyrafinowanym smaku niż kawy z plantacji nizinnych. Dodatkowo kawy z plantacji wyżynnych mają delikatniejszy smak i goryczkę. W związku z tym, że kawa w plantacjach wyżynnych dojrzewa wolniej, jej zbiory są mniejsze i rzadsze. Wpływa to na wyższą wartość i cenę takiego ziarna.

*Tradycyjne palenie kawy.
Wypalanie kaw Saporis Coffee. Nawet najlepszemu ziarnu kawy charakteru i smaku nadaje dopiero właściwe jej wypalenie. To od sztuki palenia kawy zależą jej końcowe walory smakowe. W związku z tym, nasza palarnia kawy jest palarnią rękodzielniczą (wł. artigianale ), hołdującą tradycyjnej i naturalnej sztuce palenia kawy.

Kilka o procesie wypalania kawy Saporis:
– Przygotowana mieszanka kawy, zgodnie z tajemnicą receptury trafia do pojemnika wsypowego palarki, gdzie czeka na odpowiedni moment. Przy okazji jej ziarno jest już wstępnie ogrzewane. Proces wypalania rozpoczyna się dopiero przy ściśle określonej temperaturze.
– Kunszt pracy specjalisty wypalającego kawę polega właśnie na odpowiednim sterowaniu temperaturą, a przez to czasem palenia w celu osiągnięcia pożądanych parametrów palonej kawy tj. stylu, głębi aromatu i smaku, równomierności kolorystycznej.
– Wypalane ziarna kawy podlegają częstej kontroli, tak by osiągnąć możliwie najlepszy rezultat.
– Temperatura palenia zależy od docelowej mieszanki. Jej wartość znajduje się w przedziale między 150, a 180 stopni C.
– Proces palenia trwa od 15 do 30 minut. W tym czasie specjalista stara się osiągnąć jak najlepszy efekt palonej mieszanki.
– Ręczny proces palenia kawy pozwala uzyskać do 800 składników zapachowych z ziaren kawy! Jest to efekt absolutnie nie do osiągniecia w palarniach przemysłowych.
– W trakcie wypalania kawy, jej ziarno zmienia swoją strukturę, zwiększa swoją objętość od 50 do 100 %, równocześnie tracąc na wadze od 12 do 29 %.
– Specjalista wypalający ziarno powyższą metodą musi dysponować ogromnym doświadczeniem, a także wiedzą. Musi otworzyć komorę bębna w odpowiednim momencie, gdy uzna, że znajdująca się w nim kawa osiągnęła właściwe parametry. Ma na to jedynie kilka sekund. W przeciwnym razie, gdy za wcześnie otworzy komorę bębna, kawa może być przepalona lub niedopalona.

„Praktykowany przez nas powolny proces wypalania pozwala na wydobycie całego bukietu smaku i aromatu z ziaren kawy. Dla porównania w dużych palarniach przemysłowych proces ten w całości zajmuje zaledwie kilka minut. Kawa w tego typu procesie poddawana jest obróbce w bardzo wysokiej temperaturze, która skraca czas jej wypalania. Wysoka temperatura powoduje, że ziarna pozbawiane są wody. Jednocześnie podczas tego procesu zmniejsza się ilość kwasów zawartych w ziarnach lub zanikają one zupełnie. Wypalanie przemysłowe kawy odbywa się na ziarnie, którego jakość w całym procesie ma niewielkie znaczenie.” – przekonują specjaliści od kawy z Saporis.

kawaikona
kawaikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.