Fiskars_nożyczki_ikona
Fot. Fiskars
Julia Nieznalska
30/04/2014

Funkcjonalne nożyczki w kuchni

Otworzymy mrożonkę, opakowanie zmielonej kawy a nawet „pokroimy” zioła, poradzimy sobie z drobiem i rybami. Bo nożyczki niejedno mają imię!

Kiedy popularna bogini kuchni Nigella Lawson ochoczo i bez skrępowania cięła pietruszkę lub szczypiorek nożyczkami, mówiąc, że jest zbyt leniwa, aby używać do tego noża, telewidzowie przestali mieć wątpliwości, że jest coś złego w ułatwianiu sobie kuchennych czynności używając do tego nożyczek.

Do ziół, mięsa, uniwersalne
Naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów w kuchni wychodzi firma Fiskars ze specjalnymi nożyczkami do użycia w kuchni. Dzięki nożyczkom do ziół Fiskars wzbogacenie potraw świeżymi ziołami staje się niezwykle proste i zajmuje zaledwie kilka chwil.  Inną, ciekawą pozycją w ofercie nożyczek Fiskars są nożyczki kuchenne wieloczynnościowe Softouch® z linii FunctionalForm. Rękojeść pokryto miękką, antypoślizgową okładziną, co gwarantuje pewny chwyt i komfort podczas cięcia. Ciekawe rozwiązanie stanowi wbudowany w rękojeści uchwyt do odkręcania korków od butelek.


Niezwykle przydatne w kuchni są nożyczki z ząbkowanym ostrzem. Dzięki nim przygotowanie szczypiorku jako dodatku do śniadania nie zajmuje wiele czasu i jest dziecinnie proste. W sprzedaży dostępny jest także specjalny model, zaprojektowany z myślą  o osobach leworęcznych. W bogatej ofercie Fiskars znaleźć można między innymi nożyczki kuchenne, które sprawdzą się nie tylko podczas przecinania opakowań produktów spożywczych.

Osobną kategorię stanowią nożyczki do mięsa: ryb i drobiu. Nożyce do cięcia i czyszczenia drobiu i ryb mają wygięte, profilowane ostrze, które ułatwia cięcie mięsa i kości (specjalne wgłębienie).  Produkt jest wygodny w użyciu zarówno dla osób lewo- i praworęcznych. Posiada blokadę otwieraną i zamykaną kciukiem.

Przy okazji tematu nożyczek kuchennych warto przypomnieć linię Classic, która niemal od pół wieku cieszy się zaufaniem konsumentów. Ich ostrza wykonano z wysokiej jakości stali bezniklowej. Rękojeść została zaprojektowana tak, aby zapewnić dużą przestrzeń dla palców i pewny chwyt podczas pracy. Zastosowanie takiego rozwiązania sprawia, że siła nacisku rozprowadzana jest równomiernie, zapobiegając zmęczeniu i dając poczucie komfortu.

Ciekawostki
Rękojeści wszystkich nożyczek firmy Fiskars są formowane metodą wtryskową bezpośrednio na ostrzach. Zapewnia to maksymalną higienę, ponieważ nie ma w nich szczelin ani
otworów, w których mogłyby gromadzić się bakterie.  Niektóre nożyczki firmy Fiskars sprzedawane są w opakowaniu, które minimalizuje możliwość skaleczenia się nimi w sytuacji,
gdy leżą luźno lub w szufladzie. Opakowanie to chroni również nożyczki przed uszkodzeniem i pomaga utrzymać dłużej ich ostrość.

Źródło: Fiskars

Fiskars_nożyczki_ikona
Fiskars_nożyczki_ikona

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 18/09/2018 21:54

    CytujSkomentuj

    Pamiętam, jak kiedyś miałam mega fajne i praktyczne ostre nożyczki do siekania ziół i mąż ich tylko kilka razy ;) użył do przecięcia jakiegoś kawałka drutu w komórce. Nożyczki się tak stępiły, że pomimo tego, że były tylko do ziół to już potem cieły bardzo słabo. Nie dało się ich naostrzyć bo coś tam, nie pamiętam już ;) ale bardzo ich załowałam. Może teraz bym sobie takie kupiła? Ogólnie sobie jakoś bez nich radzę, wiadomo, ale często by się jednak mi w kuchni przydały.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.