Interior of a kitchen
Fot. Grupa Armatura
Julia Nieznalska
17/04/2014

Oszczędna kuchnia

Nowoczesne wnętrza charakteryzują się ascetycznym stylem. Do minimum ogranicza się liczbę zbędnych elementów. Na blacie i innych otwartych powierzchniach pozostawiamy tylko to, co konieczne. Taki stan rzeczy stawia przed meblami kuchennymi bardzo trudne zadanie. Szafki muszą pomieścić wszystko, co nie jest używane w danym momencie

- W 2014 r. będzie się stawiać przede wszystkim na efektywne i oszczędne technologie oraz dopasowanie sprzętów do potrzeb użytkownika – mówi Aneta Dziedzina z Grupy Armatura. Ekspert opowiada szczegółowo, jak założenia te będą realizowane przez projektantów kuchni. Coraz większą popularnością cieszą się w związku z tym modele typu cargo. Wyposażone są w stelaże –ażurowe kosze lub stojaki, przy pomocy których z łatwością możemy posortować i pomieścić naczynia czy produkty żywnościowe. Z podobnych względów stosuje się półki obrotowe. Są bardzo pojemne i jednocześnie gwarantują łatwy dostęp do zawartości szafek.

Kwestie funkcjonalności wpływają również na materiały, z których wykonywane są meble. Prym wiodą tu modele o frontach z hartowanego szkła. Dzięki ich przezroczystości, łatwo zlokalizujemy potrzebne sprzęty. Jednocześnie, szyby są bardzo wytrzymałe. Nie pękają nawet przy częstym, gwałtownym otwieraniu i zamykaniu. W miejscach narażonych na zwiększoną wilgotność, zastosowanie znajdują natomiast meble z płyty MDF. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom produkcyjnym, ich powierzchnia nie ulega odkształceniom nawet w miejscach narażonych na częsty kontakt z wodą czy parą wodną.

Kwestia kontaktu mebli z wilgocią jest bardzo istotna w kontekście nowych modeli zlewozmywaków i baterii. Na rynku pojawiły się rozwiązania umożliwiające dotarcie ze strumieniem wody w niedostępne dotychczas miejsca i bezpośrednie czyszczenie z jego pomocą wszelkich powierzchni. Nowe modele zlewów coraz częściej mają na wyposażeniu wyciąganą wylewkę z elastycznym, 1,5-metrowym elastycznym wężem. Pozwala on na wykonywanie prac oddalonych od baterii, jak na przykład napełnienie stojącego na podłodze wiadra.  Alternatywą są baterie o wylewce obrotowej. Dzięki zakresowi ruchu od 120° do 360° pozwalają na dotarcie do trudnodostępnych miejsc, których czyszczenie w przypadku modeli nieruchomych stanowiło dotychczas nie lada wyzwanie.

Duże znaczenie dla komfortu wykonywanej pracy ma również odpowiednie oświetlenie. Dzięki znaczącym obniżkom cen upowszechniają się diody LED. Są one bardzo trwałe i energooszczędne, a jednocześnie dają naturalne światło, które nie męczy oczu.

Interior of a kitchen
Interior of a kitchen

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 28/09/2018 08:22

    CytujSkomentuj

    Bardzo lubię minimalizm w kuchni, żeby jej nie zawalać ani nadmiarem mebli ani nadmiarem rzeczy. Ładnie to wygląda jak jest czysto i do tego smacznie podane jedzenie, które można zjeść razem z rodzinką przy dużym i czystym stole. Kuchnia dla mnie to serce domu i właśnie w tym artykule to widać.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.