- Przejechaliśmy w swoich podróżach po Italii niemal wszystkie regiony. Każdy z nich ma swój klimat, jedzenie i wino. Wszystkie są zachwycające i urzekające w swoim wyglądzie. Stare budynki, czasami walące się, są tak piękne, że aż dech zapierają w piersi. Bardzo wyraźnie widać historię i tradycję Włoch w każdym zakątku, od Północy po Południe – mówi Justyna Czekaj-Grochowska.
Zaczęliśmy od Wenecji, jednego z najbardziej romantycznych miast Italii. Na 8 stronach naszego dodatku znalazły się przepisy na dania i desery, które autorka dodatku znalazła, wypróbowała podczas podróży do miasta kanałów i gondolier. W 1 numerze sEKSownej Kuchni Włoskiej znalazły się przepisy m.in. na makaron z cukinią, masłem i szałwią oraz mus czekoladowy z amaretto.
W 2. numerze dodatku sEKSowna Kuchnia Włoska prezentowaliśmy dania z regionu Emilia Romagna. Motto mieszkańców tego regionu brzmi: „Jem, więc jestem szczęśliwy”. Proste składniki – nazwane przez Justynę Czekaj-Grochowską „4 cudami” Emilia Romagna są podstawą tych dań i tworzą ich wyjątkowy, regionalny charakter.
„Apetyt rośnie w miarę jedzenia” zwykli mawiać mieszkańcy Toskanii. Przyglądając się daniom i smakom z Florencji i innych znanych miejsc z tego regionu nie sposób nie zgodzić się z tym twierdzeniem. O zwyczajach kulinarnych i najciekawszych potrawach z tego regionu można było przeczytacie w 3. numerze sEKSownej Włoskiej Kuchni.
Sycylijczycy żyją w swoim tempie. Pośpiech jest złym doradcą, ale jednocześnie mieszkańcy tego regionu Włoch przestrzegają niepisanego harmonogramu zasiadania do stołu. Pizzę dostaniemy tu dopiero późnym popołudniem, a makarony jada się w południe. O innych ciekawych zwyczajach, miejscach i smakach popularnych na Sycylii Justyna Czekaj-Grochowska pisała w 4. numerze sEKSownej Kuchni Włoskiej.
Rzym to stolica Włoch i zarazem miejsce spotkania dwóch kulinarnych tradycji – północy i południa. To stąd wywodzi się jedno z najbardziej znanych włoskich dań – spaghetti carbonara.
W 5. numerze dodatku kulinarnego możecie znaleźć dania kuchni z okolic Rzymu. Włoskie zwyczaje w krakowskiej restauracji Portobello, przepisy inspirowane kuchnią regionu Emilia Romagna i inne kulinarne ciekawostki znajdziecie w 6. numerze bezpłatnego dodatku sEKSowna Kuchnia Włoska. Justyna Czekaj-Grochowska powraca w nim do swojego ukochanego zakątka Włoch.
Dodatku kulinarnego szukajcie w restauracji Portobello!
EksMagazyn: Jaki region opisywany w dodatku sEKSowna Kuchnia Włoska jest pani ulubionym?
Justyna Czekaj-Grochowska: Mój ukochany region to Emilia Romagna. Przez piękną nazwę i wspaniałą kuchnię, która dla mnie zawiera filary prawdziwej kuchni włoskiej. Ostrawy ser Parmigiano Reggiano, aromatyczna szynka Prosciutto di Parma, głęboki w smaku ocet balsamiczny i złociste nitki świeżo robionego makaronu Pasta Fresca. Są to mocne fundamenty, czyli cztery cuda, o których pisałam w jednej z wkładek. Bez tych produktów kuchni włoskiej by nie było.
Niedawno powiększyła się pani rodzina – jaki ma pani przepis na pogodzenie roli mamy i właścicielki restauracji?
Połączenie tych dwóch ról jest bardzo trudne, jedyny przepis jaki jest możliwy to wytrwałość. Macierzyństwo uczy niesamowitej cierpliwości i troski o maleństwo. Już nie śpi się spokojnie i nie można, ot tak, wyjść na zakupy. W kuchni trzeba nauczyć się gotować ekspresowo, bo niemowlę potrafi spać nawet 10 minut, a i to czasami bardzo dużo czasu, aby coś sobie przygotować do jedzenia. I tutaj moje przepisy się sprawdzają. Karmiące matki muszą jeść bardzo wartościowo i kalorycznie, a przy tym posiłek musi być przygotowany w 10 minut – tyle, co czas gotowania makaronu. Tak więc Seksowna kuchnia włoska sprawdza się na 100 procent. Jak tylko mam możliwość zabieram nasze maleństwo do restauracji i doglądam, czy w Portobello wszystko jest na swoim miejscu. Klienci się uśmiechają i mówią, że tworzymy włoską rodzinę pokazując naszemu dziecku od małego jak wygląda praca.
Jak zacząć gotować włoskie potrawy? Jak zachęciłaby pani osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni do tego, żeby odważyły się eksperymentować?
Trzeba zaopatrzyć się w garnek do gotowania makaronu, zgrabną patelnię do robienia sosów i seksowny fartuszek. Efekt końcowy, czyli przyciągnięcie uwagi naszego mężczyzny będzie zależał od tego jakiej jakości produktów użyjemy. Uśmiech naszej drugiej połówki, a może nawet coś więcej chyba jest najlepszą mobilizacją do odważenia się w kuchni.
Przykładowa strona dodatku kulinarnego sEKSowna Kuchnia Włoska
KONKURS
Jaki region Włoch jest Waszym ulubionym? O jakim zakątku Italii chcielibyście przeczytać w EksMagazynie ponownie? Odpowiedzi z uzasadnieniem prosimy wysyłać na adres mailowy: redakcja@eksmagazyn.pl do 30 stycznia 2014 r., z dopiskiem „Portobello” w tytule maila. Autora najciekawszej odpowiedzi nagrodzimy zaproszeniem na obiad dla dwóch osób do krakowskiej restauracji Portobello.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.