Akademia przeznaczona jest dla wszystkich, którzy interesują się zdrowym stylem życia, dietą oraz aktywnością fizyczną i chcą podnosić swoją wiedzę w tym zakresie!
Jak co roku, tak i tym razem cykl 2-dniowych szkoleń i seminariów dedykowanych trenerom, dietetykom i pasjonatom dbającym o żywienie i sylwetkę. Szkolenia odbywają się w największych polskich miastach, takich, jak Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław, Gdańsk, Katowice czy Łódź. – W tym roku czeka na Was pond 10 godzin wykładów z zakresu zdrowego żywienia i aktywności, starałem się, by tematy z poprzednich edycji się nie powtarzały, poza tym, zarówno dieta jak i ćwiczenia wymagają ciągłego doskonalenia się, śledzenia światowych trendów i badań, mam więc nadzieję, że każdy, kto pojawi się na szkoleniu, będzie z niego zadowolony – mówi Jacek Bilczyński.
W związku z ogromnym zainteresowaniem szeroko rozumianymi tematami „fitnessowymi”, Jacek Bilczyński objeżdża Polskę, aby szerzyć wiedzę z zakresu żywienia i aktywności. Ciekawostką jest, że to tak naprawdę jedna z niewielu okazji, kiedy jego fani będą mogli poznać i posłuchać go osobiście, gdyż obowiązki redaktora naczelnego FIT Magazynu i najpopularniejszego merytorycznego promotora zdrowego stylu życia sprawiają, że nie pracuje indywidualnie z pojedynczymi osobami.
Partnerami tegorocznej FIT Akademii są następujące marki: firma Komplet z produktami Chia i ProBody, Garmin Polska, marka żeli dla osób aktywnych fizycznie Refitner, marka kosmetyczna Sylveco i Vianek. Oficjalnym patronem Akademii jest FIT Magazyn.
MIASTA I TERMINY FIT AKADEMII 2016:
- Poznań – 27 – 29 sierpnia
– Trójmiasto – 3 – 4 września
– Kraków – 10 – 11 września
– Ostróda – 17 i 18 września
– Warszawa – 24 i 25 września
– Szczecin – 1 i 2 października
– Bydgoszcz – 8 – 9 października
– Łódź – 15 – 16 października
– Katowice – 22 – 23 października
– Wrocław – 5 – 6 listopada
Szczegółowy plan FIT Akademii oraz zasady uczestnictwa w niej znaleźć można na stronie: www.fitakademia.com.pl.
Więcej o Partnerach FIT Akademii:
1. FIRMA KOMPLET Polska – producent Chleba ProBody oraz Pieczywa Chia, produktów stworzonych z myślą o osobach aktywnych, preferujących zdrowy styl życia.
ProBody to jedyny w swoim rodzaju chleb o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i białka oraz o obniżonej zawartości węglowodanów: (www.chlebprobody.pl).
Pieczywo Chia to produkt wyróżniony przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi. Jest źródłem błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega 3 – www.pieczywochia.pl.
Chleb Probody oraz Pieczywo Chia to produkty typu clean label-czysta etykieta. Nie zawierają E dodatków, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
2. REFITNER
Produkty Refitner to specjalistyczne żele do regeneracji, które stosowane po wysiłku fizycznym, przynoszą kojącą ulgę dla mięśni. Żele przeznaczone są głównie dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.
Wszystkie dostępne żele wyprodukowane zostały na bazie naturalnych składników, co gwarantuje silne i szerokie działanie. Zawarte w nich olejki eteryczne nadają produktom charakterystyczny zapach.
• ŻEL CHŁODZĄCY (mięta pieprzowa, eukaliptus, mentol) – nadaje uczucie rześkości i odprężenia po wysiłku fizycznym. Przynosi przyjemne uczucie chłodu.
• ŻEL ROZGRZEWAJĄCY (ekstrakt z papryki chili, kamfora, eukaliptus) – wykazuje działanie regenerujące i odświeżające. Zapewnia relaks, odprężenie.
• ŻEL ROZGRZEWAJĄCY STRONG (eukaliptus, kamfora, kasztanowiec zwyczajny) – szybko łagodzi dyskomfort mięśniowy i działa rozgrzewająco. Po aplikacji preparatu występuje przyjemne uczucie długotrwałego rozgrzania.
Żele Refitner to nieodłączny element każdego treningu, zapewniający regenerację i ulgę dla mięśni.
www.refityourself.co
3. GARMIN POLSKA
Dwa proste słowa, które opisują nasze produkty, naszą firmę, naszą kulturę pracy… i naszą przyszłość. Jako wiodący światowy dostawca urządzeń nawigacyjnych, dokładamy starań, aby oferować naszym klientom doskonałej jakości produkty do użytku w samochodach, samolotach i statkach, a także produkty dla miłośników aktywnej turystyki i sportu, które stanowią nieodzowny życia naszych klientów.
Nasz model biznesowy „pionowej integracji” zakłada, że wszystkie procesy projektowania, produkcji, marketingu i magazynowania są prowadzone wewnątrz firmy, co pozawala nam czuwać nad tempem działań, jakością ich wyników oraz nad oferowaną przez nas obsługą. Nasze proste w obsłudze produkty są poszukiwane nie tylko ze względu na atrakcyjne wzornictwo, doskonałą jakość i najlepszy stosunek wartości do ceny, ale też ze względu na ich innowacyjne funkcje, które ułatwiają życie naszych klientów.
Dążymy do osiągnięcia pozycji lidera na każdym rynku, na jakim prowadzimy działalność. Chcemy, aby nasze produkty były znane i poszukiwane ze względu na ich atrakcyjne wzornictwo, doskonałą jakość i świetny stosunek jakości do ceny.
Podstawą naszej kultury pracy jest szczerość, uczciwość i poszanowanie pracowników, klientów oraz partnerów biznesowych. Każdy z pracowników w pełni angażuje się w obsługę klientów i pomoc współpracownikom poprzez utrzymanie wysokich standardów i wypełnianie naszych zobowiązań.
4. SYLVECO
SYLVECO jest marką tworzącą wyspecjalizowane kosmetyki przeznaczone dla skóry wrażliwej i skłonnej do alergii. Wyróżniającym składnikiem naszych produktów jest ekstrakt z kory brzozy, zawierający betulinę i kwas betulinowy – substancje aktywne o wysokiej skuteczności działania i jednocześnie całkowicie bezpieczne.
Jesteśmy zafascynowani bogactwem przyrody. Naszym celem jest dbałość o naturę i naturalne piękno, stąd na każdym etapie produkcji kładziemy ogromny nacisk na ekologiczne rozwiązania, a nasze kosmetyki tworzymy w oparciu o wyselekcjonowane surowce roślinne tak, by w naturalny sposób przywracały skórze równowagę.
Firmę SYLVECO założył w 1992 r. Stanisław Piela. Dzięki innowacyjnie opracowanej technologii izolacji i oczyszczania triterpenów z kory brzozy uzyskano niespotykanie wysoką czystość związków w konkurencyjnej cenie. Triterpeny (betulina, kwas betulinowy, kwas oleanolowy, kwas ursolowy, amyryna, lupeol) stanowią aktywny surowiec do produkcji preparatów o działaniu regenerującym i pielęgnacyjnym.
Stale rozszerzamy naszą ofertę o nowe produkty, by móc spełnić oczekiwania kolejnych grup odbiorców.
VIANEK to polska marka kosmetyków naturalnych, przeznaczona na rynek masowy. Dedykowana kobietom w każdym wieku, o zróżnicowanych potrzebach pielęgnacyjnych, a jednocześnie wymagających. Połączenie starannie dobranych składników, urzekających zapachów i oryginalnego zdobnictwa opakowań, tworzy wyjątkowy przekaz marki. VIANEK to kosmetyki naturalne, będące odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie rynku i zainteresowanie, nie tylko świadomych konsumentek.
Dr Bacty - jedyne w Polsce, ręczniki Dr.Bacty, ręczniki szybkoschnące z technologią Polygiene®. Polygiene® to najlepsza technologia antybakteryjna na świecie. Wykonane są w 100 proc. z ultramikrowłókien, które są m.in. 100x cieńsze od ludzkiego włosa. Dzięki temu, ręczniki dr Bacty schną 10 razy szybciej od zwykłego ręcznika i wchłaniają 4,5x więcej wchłaniają niż same ważą.
Contigo – to marka szczelnych kubków termicznych oraz butelek na wodę. To marka numer 1 w sprzedaży kubków i butelek w USA. Contigo to lider innowacji, posiada ponad 35 patentów i 40 znaków handlowych. Marka jest dostępna w 50 krajach na 6 kontynentach.
Przykładowe technologie Contigo:
- Autoseal ® Technology- system, który gwarantuje 100 proc. szczelności,
- Autoclose TM Technology – system, który pozwala na łatwe i szybkie zamknięcie kubka,
- Snapseal TM technology – pstrykasz, otwierasz,
- Autospout TM Technology – jedno naciśnięcie przycisku w celu otwarcia ustnika.
HARMONOGRAM FIT AKADEMII 2016
DZIEŃ I – sobota – żywienie
- Wywiad – wstęp do planowania żywienia
– Kaloria w teorii i praktyce
– wartość energetyczna jadłospisu
– liczba posiłków
– Białka
– Aminogram
– Przyswajalność
– Czas uwalniania
– Węglowodany
– Podział i charakterystyka węglowodanów przyswajalnych
– Rola i klasyfikacja węglowodanów nieprzyswajalnych (błonnika)
– Tłuszcze
– Cholesterol
– Kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone
– Miejsce w diecie
– Witaminy, minerały i antyoksydanty
– Związki naturalne vs. syntetyczne
– Rola antyoksydantów, korzyści i zagrożenia
– Płyny
– Woda
– Napoje
– Substancje słodzące i ich wpływ na organizm
– Inne składowe diety
– Przyprawy
– Probiotyki i mikroflora jelitowa
– Wybrane substancje antyodżywcze
– Równowaga kwasowo-zasadowa
– Zakwaszenie mit czy realne zagrożenie?
– Piramida żywieniowa w praktyce
– Wybrane modele diet z krótką charakterystyką
– Wegetarianizm/Weganizm
– CBL
– IF
– IIFYM
– Cheat meal – planowanie i rola w diecie
– Rytm dobowy i krótka patofizjologia wybranych problemów metabolicznych
– Dobowe wydzielanie hormonów
– Kortyzol – wróg czy przyjaciel?
– Insulina i wstęp do insulinooporności
– Grelina, leptyna i wstęp do leptynooporności
– Krótki zarys problemów hormonalnych u kobiet indukowanych żywieniem
– Dieta w teorii i praktyce – zagrożenia wynikające z niewłaściwego i zbyt radykalnego podejścia do kwestii żywieniowych
DZIEŃ II – niedziela – aktywność
- Wywiad – wstęp do planowania aktywności
– Podział wysiłków fizycznych
– Różnice w podejściu treningowym – kobiety vs mężczyźni
– Rozgrzewka
– praktyczne elementy treningu siłowego niskiego poziomu z elementami mobilności oraz dynamicznego stretchingu jako przygotowanie do właściwej aktywności
– Częste błędy podczas planowania treningu siłowego
– Niebezpieczne ćwiczenia i urazy
– Niewłaściwy dobór metod treningowych
– Najlepsze ćwiczenia na:
– klatkę piersiową, plecy, nogi, pośladki, ramiona – porównanie wyników EMG
– EMG vs holistyczne podejście
– wielostawowe złożone ćwiczenia – omówienie istotnych faktów
– Kompleksowe planowanie treningu siłowego w okresie budowy masy mięśniowej i redukcji tkanki tłuszczowej – zmiany podstawowych składowych treningowych na przykładzie jednego planu wysiłkowego
– Priorytety treningowe w praktyce
– Klatka piersiowa – męski punkt widzenia
– Pośladki – kobiecy punkt widzenia
– Mięśnie brzucha
– Rola
– Wygląd a faktyczna funkcja
– Właściwe metody treningowe
– DOMS a zakwasy
– Częste pytania dotyczące treningu siłowego
– Uchwyt
– Rola obciążenia treningowego
– Butt wink
– Odmiany popularnych ćwiczeń
– Problemy techniczne
– Treningowe akcesoria – potrzebne czy nie?
– Pas treningowy
– Paski i haki
– Pulsometr
– Obuwie
– Roller
– Platformy wibracyjne i elektrostymulacja
– Metabolizm wysiłkowy w kontekście wysiłków interwałowych i aerobowych
– Rola EPOC
– Plusy i minusy form interwałowych oraz aerobowych
– Planowanie w kontekście spalania tkanki tłuszczowej
– Możliwości i ograniczenia treningu w warunkach domowych
– Ważne elementy dodatkowe
– Pierścień rotatorów
– PiR
– Aktywność w teorii i praktyce – zagrożenia wynikające z niewłaściwego i zbyt radykalnego podejścia do kwestii treningowych
Podsumowanie całego seminarium – Dieta i trening w jako element zdroworozsądkowego podejścia do stylu życia.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.