KK_ikona
Fot. materiały organizatora
Redakcja
28/07/2014

Jakie miejsce zajmuje piwo w świecie kulinariów?

Czy piwo może być jednym ze składników potrawy? Czy zasada kontrastu i dopełnienia wyczerpuje sekrety dobierania potraw do piwa? Czy ciemne piwo może wydobyć słodycz deserów? Na te i wiele innych pytań odpowiedzieli eksperci z Kulinarnej Akademii Książęcego, na warsztatach, które odbyły się 17 lipca w Krakowie

Uczestnicy warsztatów przeszli profesjonalny kurs degustacji piwa pod czujnym okiem Zdzisława Kantora, sensoryka i trenera piwnego.  Następnie poprowadzeniu przez Jurka Sobienia i Andrzeja Andrzejczaka, szefów kuchni, własnoręcznie przygotowali potrawy, dedykowane różnym wariantom (np. ryżowemu lub czerwonemu) piwa Książęce.

Przykładowy przepis (autorstwa Jurka Sobieniaka) z użyciem piwa Książęce.

Jabłkowy boczek z anyżem i miodem lipowym w śliwkach

Rekomendowane piwo: Książęce Czerwony Lager

Składniki:

  • 1kg boczku wieprzowego
    z młodej świni jabłkowej
  • 10 gwiazdki anyżu
  • ½l piwa Książęce Czerwony Lager
  • 500g śliwek węgierek
  • ½ szkl. sosu sojowego
  • 1/3  szkl. cukru
  • ½ główki czosnku
  • 1 łyżka masła


Przygotowanie:

  • Śliwki nacinamy i pozbawiamy pestek. Połowę z nich razem z połową porcji anyżu wkładamy razem z pozostałymi składnikami do szybkowaru i zalewamy piwem.
  • Gotujemy w drugiej pozycji czyli pod ciśnieniem 5bar przez 40min. Jeśli nie posiadamy szybkowaru gotujemy przez 2 godziny w wysokim garnku na małym ogniu.
  • Po upływie czasu wyjmujemy boczek i lekko studzimy.
  • Kroimy na plastry o grubości 2 cm i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Wywar z gotowania redukujemy, czyli odparowujemy do 1/3 objętości.
  • Pozostałą część drylowanych śliwek smażymy ok. 10 minut na łyżce masła razem z drugą połową porcji anyżu.
  • Na koniec dodajemy łyżkę cukru, wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z plastrami boczku oraz sosem powstałym z gotowania.

Zdaniem eksperta

Jerzy Sobieniak: Książęce Czerwony Lager jest wyrazistym piwem z lekkimi nutami karmelowymi. Świetnie komponują się z nim nuty korzennych przypraw ziela angielskiego, goździków czy właśnie anyżu. Anyż jest lekko cierpki, wytrawny, ale również daje sporo ciepłej nuty dlatego świetnie sprawdza się w połączeniu z boczkiem. Śliwka nadaje całości kontrastu i sprawia, że razem z piwem danie jest wyraziste i ciekawe w smaku.

KK_ikona
KK_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.