moran_ikona
Fot. Z archiwum autora
JJ
03/06/2014

Michel Moran: Wymarzony kucharz

Kucharz i pasjonat gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef. Michel Moran specjalnie dla EksMagazynu o idealnej kolacji, polskich kobietach i deserze marzeń

EksMagazyn: Kim chciał pan zostać w młodości?
Michel Moran:
Kucharzem, naprawdę. Wiem, że chłopcy przeważnie marzą o zostaniu strażakiem, policjantem czy żołnierzem, ale ja chciałem zostać kucharzem.


Kiedy pojawiła się myśl o podążeniu tropem smaków i kuchni?

Właściwie od dzieciństwa towarzyszyłem mojej mamie w kuchni, a poważne rozważania na temat zostania kucharzem pojawiły się w szkole, wtedy podjąłem decyzję, że będę zajmował się tym zawodowo, a nie tylko jako pasjonat.

Jakie smaki z dzieciństwa pan zapamiętał?
Smaki, zapachy smażonych jaj na oliwie z oliwek oraz kaczki z pomarańczami.

Stół był ważnym miejscem w domu?
Tak, bardzo. Przy stole podczas kolacji spotykała się cała nasza rodzina i po ciężkim, pracowitym dniu, mogliśmy wszyscy się przy nim zjednoczyć. Moi rodzice bardzo pilnowali, żeby tak właśnie było, bo to bardzo nas zbliżało.

Pana droga zawodowa wiodła przez restauracje Paryża, Genewy, Frankfurtu i Luksemburga. Gdyby miał pan wskazać jedną najważniejszą rzecz, jakiej nauczył się pan podczas pracy w nich?
Nauczyłem się wtedy wielu rzeczy, które długo można by wymieniać, jak chociażby dokładność czy odpowiedzialność. Hm… Myślę jednak, że na pierwszym miejscu postawiłbym samodyscyplinę i dyscyplinę ogólnie rzecz ujmując.

Gdyby miał pan oczarować kobietę wspaniałą kolacją, co by pan zaserwował?

Coś lekkiego, postawiłbym na owoce morza, do tego białe wino i oczywiście odpowiednia atmosfera, która jest nieodłącznym elementem.

Uwielbiam desery i uważam, że są one kropką nad i każdej potrawy. Jaki powinien być dobry deser?
Powinien być dobry (śmiech). Wszystko zależy od osobistych preferencji, ale nie tylko. Ważnym argumentem jest też sezonowość. Na przykład latem bohaterem powinny być świeże owoce.

*Michel Moran urodził się we Francji, gdzie wychował się i wykształcił. Jego rodzice są Hiszpanami. Swoją przygodę z kulinariami rozpoczął już w wieku 14 lat, praktyki zdobywał między innymi w słynnej restauracji „Le Jardin”. Jego droga zawodowa wiodła przez restauracje Paryża, Genewy, Frankfurtu i Luksemburga. W tym ostatnim mieście poznał swoją żonę, Halinę, dla której przeprowadził się do Polski. Jest szefem i właścicielem restauracji Bistro de Paris mieszczącej się w budynku Opery Narodowej. Od 2012 roku zasiada w jury polskiej edycji programu MasterChef. W kwietniu ukazała się nowa książka Michela Morana „Doradca smaku”, czyli zestaw 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza, które udoskonalą każde danie.

Cały materiał jest do przeczytania w EksMagazynie nr 22, maj-czerwiec 2014

moran_ikona
moran_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.