W Bryg poziom zdj glowne
Karol Pisarski
22/08/2023

Wojciech Bryg: Jak zarządza zjawiskowym hotelem Niebieskim?

Wojciech Bryg, właściciel Hotelu „Niebieski” w Krakowie, wieloletni Partner naszej Redakcji, jest Gościem dzisiejszego wywiadu.

Zapraszamy do przeczytania o historii powstania obiektu, zmianach, narzuconych przez okoliczności covidowe i o tym, dlaczego uczciwość w biznesie jest tak ważna.

Proszę opowiedzieć nam o swoim Hotelu. Jak znalazł się Pan w tym miejscu zawodowym, w którym jest obecnie?

Wojciech Bryg, właściciel Hotelu „Niebieski” w Krakowie: To kontynuacja rodzinnego biznesu, zapoczątkowanego w 1999 roku. Wtedy został otwarty mały kameralny hotelik nad Wisłą, Hotel Niebieski, z 13 pokojami i małą kameralną restauracyjką. Od początku XXI wieku nastąpił w Krakowie niebywały rozwój branży hotelarskiej, każdego roku powstawało kilkadziesiąt nowych obiektów. To sprawiło, że obiekt z 13 pokojami stał się nierentowny. Podjęliśmy więc decyzję o rozbudowie hotelu i tak powstał obiekt 5* z zapleczem SPA, konferencyjnym, dużą restauracją na 150 miejsc, otwarty w roku 2010. Od tego czasu obiekt zajmuje renomowaną pozycję na krakowskim rynku hotelarskim. Działalność w tak pewnej wydawało się branży, została jednak brutalnie zahamowana przez pandemię i lock down, które to niestety najbardziej dotknęły branżę gastronomiczną i hotelarską. Od nieszczęsnego roku 2020 nic już nie jest takie samo, a działalność na tak konkurencyjnym rynku w sytuacji drastycznego spadku przyjazdów turystycznych do Krakowa, stała się udręką.

Co uważa Pan za swoje największe zawodowe osiągnięcie?

Niezależność zawodowa. Przez lata pracy, udało się wypracować stałą grupę powracających klientów. Nie zależymy więc od biur podróży i pośredników, bo nie musimy, mając 100 miejsc noclegowych w 50-ciu pokojach. W warunkach, gdy dana była możliwość pracy, mogłem się skupić na pasjach takich jak wina czy gotowanie. Dobór win do obu restauracji zawsze był moją pasją, autorska karta zawiera wiele ciekawych pozycji, od Coppoli w Kalifornii, po znakomite wina z austriackiego Burgenlandu.

Największe przeszkody, jakie stanęły na Pana drodze, to?

W zasadzie to, o czym wspominałem na wstępie, tzw. pandemia i jej skutki ekonomiczne, które odczuwamy do tej pory. Wciąż rosnące koszty energii, gazu oraz usług. Polski Nieład w odniesieniu do systemu prawno-podatkowego. A więc to wszystko, z czym zmaga się osoba prowadząca obecnie prywatny biznes w Polsce. Niestety warunki do prowadzenia obecnie firmy i tworzenia nowych miejsc pracy, nie są zbyt korzystne.

Jak sobie Pan z nimi poradził?

Radzę każdego dnia, jeszcze (śmiech). Co będzie, nie wiadomo. Niestety, plany biznesowe, są obecnie w naszej branży jedną wielką abstrakcją.

Jakie są, według Pana, uniwersalne zasady postępowania w trudnych biznesowo chwilach?

Oszczędność, wiara we własne siły, intuicję, unikanie złych doradców.

Jakie cechy, według Pana, powinni mieć skuteczni kobieta i mężczyzna biznesu?

Jeśli biznes związany jest z zatrudnieniem ludzi, to przede wszystkim docenienie ich pracy i jej wynagrodzenie. Nie da się zbudować skutecznego biznesu kosztem innych ludzi. Więc przede wszystkim: uczciwość, sprawiedliwość, współpraca z mądrymi ludźmi i weryfikowanie tych szkodliwych dla firmy. Poza tym, w biznesie obecnie można wydawać tylko pieniądze, które się posiada, prowadzenie biznesu na kredyt nie ma racji bytu na dłuższą metę

Gdzie młodzi ludzie powinni szukać wiedzy i inspiracji podczas startu z własnym biznesem?

Wiedzę praktyczną można uzyskać przede wszystkim w dobrze zorganizowanych przedsiębiorstwach, najlepiej tych prywatnych, lokalnych, które wykonują prawdziwą potrzebną pracę i dają pracę innym. Moim zdaniem, prowadzenia własnego biznesu nie nauczymy się w korporacji, wykonując tak modną obecnie pracę zdalną.

Jak uchronić się przed błędami i zminimalizować ryzyko, idąc „na swoje”?

Przed wieloma błędami się nie uchronimy, musimy się nauczyć, żeby się nie poddawać, zawsze po błędach się podnosić i ich nie powtarzać. Ryzyko pójścia na swoje jest zawsze duże i jest wiele niewiadomych. Pracowitość i uczciwość w tym co się robi, powinna jednak wystarczyć, by osiągnąć sukces w danej dziedzinie. W obecnych niepewnych ekonomicznie czasach pozostaje nam jedynie liczyć na własne siły.

Po więcej informacji o działalności naszego Bohatera, zapraszamy tutaj:

https://niebieski.com.pl/pl/galeria

Fot. Archiwum prywatne Bohatera

W Bryg poziom zdj glowne
W Bryg poziom zdj glowne

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.