Szałwia potrafi niesłychanie rozbudzić kubki smakowe każdej kobiety. Po tym daniu czuje się przyjemny posmak świeżości w ustach. Idealne danie do zbliżenia niektórych tematów kobiecych z męskimi. Masło dopełnia finezji, a cukinia wypełnia całe danie po brzegi włoskimi smakami.
Porcja dla dwóch osób:
1 średnia cukinia
10 listów szałwii
100g masła
Sól, pieprz
Cukinię kroimy w cienkie paski wzdłuż, tak jak byśmy obierali skórkę. Podsmażamy na połowie ilości masła, aż zmięknie. Dodajemy listki szałwii i podsmażamy dalej. W tym samym czasie gotujemy makaron al dente i kiedy odsączymy, wrzucamy na patelnię. Dodajemy resztę masła na koniec i wszystko mieszamy. Na talerzu posypujemy obowiązkowo świeżo startym parmezanem. Lepiej zapłacić trochę więcej i kupić parmezan w całości, a potem ścierać w miarę potrzeby na świeżo. Zjemy mniej, a będziemy czuć w pełni jego wspaniały smak. Przy tak delikatnym daniu pasuje konkret w postaci wina czerwonego Valpolicella z regionu Veneto. Jest bardzo intensywne w smaku i dojrzałe. Pobudzi kubki smakowe do końca.
Dodatek kulinarny jest dostępny razem z 14. numerem EksMagazynu oraz w restauracjach Portobello w Krakowie. W 1. numerze prezentujemy dania z regionu Wenecji.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.