kuchniawloskaikona
Justyna Czekaj-Grochowska, właścicielka marki Portobello/ Fot. Michał Łepecki
Ela Prochowicz
12/01/2013

Makaron z koprem włoskim i boczkiem

Tego trzeba po prostu spróbować! W cyklu sEKSowna Kuchnia Włoska prezentujemy przepis na sycący makaron z boczkiem. Jego autorką jest Justyna Czekaj-Grochowska, właścicielka marki Portobello. Więcej przepisów kuchni włoskiej znajdziecie w dodatku kulinarnym, który od 14. numeru można znaleźć w każdym EksMagazynie i restauracjach Portobello w Krakowie

Tym daniem niejedna kobieta zdobędzie serce mężczyzny. Uwielbiany przez facetów boczek i pobudzający, a nie doceniany przez wielu, koper włoski stworzą wyjątkową kompozycję na talerzu przy wieczornej kolacji. Do tego białe wino Pinot Grigio z regionu Veneto i wieczór jest Wasz.

Kolacja dla dwóch osób:
Średni koper włoski
200g boczku – może być włoski: pancetta, albo wędzony
3 łyżki mascarpone
Sól, pieprz
Szczypta gałki muszkatołowej

Makaron – w przepisie został użyty świeżo robiony w Portobello, można go zastąpić makaronem jajecznym tagliatelle najlepiej przechowywanym w sklepie w warunkach chłodniczych. Koper włoski oraz boczek kroimy wzdłuż w cienkie paski i podsmażamy na oliwie. W tym samym czasie gotujemy makaron al dente i kiedy odsączymy wrzucamy na patelnie. Bardzo ważne jest tutaj ugotowanie makaronu al dente, ponieważ makaron zostanie jeszcze przez chwilę poddany wysokiej temperaturze na patelni. Mieszamy makaron z dodatkiem 3 łyżek mascarpone i szczyptą gałki muszkatołowej. Na niskim ogniu czekamy aż rozpuści się mascarpone i smaki się wymieszają. Na talerzu posypujemy posiekaną bazylią i świeżo startym parmezanem.

Przepis pochodzi z 1. numeru bezpłatnego dodatku kulinarnego sEKSowna Kuchnia Włoska. Jest on dołączony do 14. numeru EksMagazynu.

W 1. numerze prezentujemy dania z regionu Wenecji.

kuchniawloskaikona
kuchniawloskaikona

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. zuzia89 31/01/2013 19:28

    CytujSkomentuj

    Spróbowałam dziś na obiad!!! Pyyycha:) Włoskie jedzenie jednak jest najsmaczniejsze:)) Bardzo dobry przepis. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.