Tym daniem niejedna kobieta zdobędzie serce mężczyzny. Uwielbiany przez facetów boczek i pobudzający, a nie doceniany przez wielu, koper włoski stworzą wyjątkową kompozycję na talerzu przy wieczornej kolacji. Do tego białe wino Pinot Grigio z regionu Veneto i wieczór jest Wasz.
Kolacja dla dwóch osób:
Średni koper włoski
200g boczku – może być włoski: pancetta, albo wędzony
3 łyżki mascarpone
Sól, pieprz
Szczypta gałki muszkatołowej
Makaron – w przepisie został użyty świeżo robiony w Portobello, można go zastąpić makaronem jajecznym tagliatelle najlepiej przechowywanym w sklepie w warunkach chłodniczych. Koper włoski oraz boczek kroimy wzdłuż w cienkie paski i podsmażamy na oliwie. W tym samym czasie gotujemy makaron al dente i kiedy odsączymy wrzucamy na patelnie. Bardzo ważne jest tutaj ugotowanie makaronu al dente, ponieważ makaron zostanie jeszcze przez chwilę poddany wysokiej temperaturze na patelni. Mieszamy makaron z dodatkiem 3 łyżek mascarpone i szczyptą gałki muszkatołowej. Na niskim ogniu czekamy aż rozpuści się mascarpone i smaki się wymieszają. Na talerzu posypujemy posiekaną bazylią i świeżo startym parmezanem.
Przepis pochodzi z 1. numeru bezpłatnego dodatku kulinarnego sEKSowna Kuchnia Włoska. Jest on dołączony do 14. numeru EksMagazynu.
W 1. numerze prezentujemy dania z regionu Wenecji.
CytujSkomentuj
Spróbowałam dziś na obiad!!! Pyyycha:) Włoskie jedzenie jednak jest najsmaczniejsze:)) Bardzo dobry przepis. Dziękuję!