ikona5
Ela Prochowicz
24/04/2013

Czaczak: w sercu Serbii

Kilkadziesiąt kilometrów od Guczy położone jest miasteczko Czaczak, gdzie można wybrać się na zakupy i posmakować serbskiej kuchni

W tradycyjnej kuchni serbskiej honorowe miejsce zajmuje „gibanica” – nadziewane „ciastko”, a w książce kucharskiej z 1913 r. Sofija Maksimović zebrała aż 17 przepisów na przyrządzenie tego dania. Znane są „gibanice” z makiem, wiśniami, kapustą, szpinakiem, dynią czy kaszą manną. Jednak, za prawdziwą serbską gibanicę, uznawana jest tylko ta z serem i „kajmakiem”. Płaty ciasta do gibanicy, zwane „korą” wyrabiano w domu.

Bardzo istotne miejsce w serbskiej kuchni zajmują mięsa. Najczęściej jest to wieprzowina, a koneserzy twierdzą, że najlepiej upieczoną wieprzowinę można zjeść w okolicach miasta Gornji Milanovac. Jagnięciny zaś należy spróbować we wschodniej Serbii. Za najlepsze serbskie potrawy mięsne uchodzą: gotowana golonka z chrzanem, kozie mięso i cielęcina oraz sznycel Kradziordzia. Serbska kuchnia obfituje w potrawy z mięsa mielonego: „ćevapčići”, „ćulbastije”, „leskovačka mućkalica” i „pljeskavica” – te można zjeść dosłownie wszędzie i dosłownie za grosze.

Z wyjątkowym pietyzmem i uwagą Serbowie suszą i wędzą mięso. Mięso suszy się na zimnym wietrze, a potem dopiero wędzi. Kiełbasy i skwarki cieszą się popularnością w całej Serbii, do której trafiły przez Vojvodinę, przejęte z kultury austro-węgierskiej.

„Turecka” kawa jaką pija się w Serbii, wiele różni się od tej przyrządzanej w Turcji. W Serbii kawa jest bardziej aromatyczna i mocniejsza. Warto wiedzieć, że pod żadnym względem nie można podczas pierwszej wizyty w serbskim domu odmówić filiżanki kawy, nawet jeśli w ogóle się jej nie pija.

Ale Czaczak to nie tylko kuchnia. Można wybrać się tu na kawę do przytulnej kawiarni, na zakupy do centrum handlowego albo na spacer po jednym z wielu uroczych, choć nadal zaniedbanych parków. Na gościnność mieszkańców zawsze można liczyć i wspólne wypicie szklaneczki śliwowicy to niemal obowiązek każdego turysty.

ikona5
ikona5

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.