zdrowie_jagodygoji_ikona_123nowe
Suszone jagody Goji/Fot. Wikimedia
Jacek Bilczynski
29/09/2014

Spróbuj nowego!

Na półkach sklepowych coraz częściej można znaleźć produkty – głównie owoce – o egzotycznym wyglądzie i trudnych do wymówienia nazwach, przyjrzyjmy się im bliżej. Jak wpływają na zdrowie i czy warto po nie sięgnąć?

Karambola
Nazywana jest gwieździstym owocem, to jeden z najmniej kalorycznych egzotycznych owoców. 100 g karamboli to zaledwie 31 kcal. Mimo znikomej kaloryczności, dostarcza sporą dawkę witamin z grupy B, kwasu askorbinowego, potasu, fosforu żelaza, oraz naturalnych przeciwutleniaczy (kwasu galusowego, katechin i kwercetyny). Gwieździsty owoc może być doskonałą, niskokaloryczną przekąską, która dodatkowo działa ochronnie na śluzówkę jelita grubego, obniża poziom wolnych rodników i pomoże kontrolować ciśnienie tętnicze krwi.

Kaki
Kolejny niskokaloryczny owoc, znany również pod nazwą „persymona”. Wyglądem przypomina nieco pomidora. Charakteryzuje się dużą zawartością zeksantyny oraz luteiny – substancji, które gromadzą się w plamce żółtej siatkówki oraz soczewce oka i pełnią funkcję „płaszcza ochronnego” przed promieniowaniem UV. Dodatkowo, wykazują silne działanie antyoksydacyjne w obrębie narządu wzroku, co zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób oczu.

Trawa pszeniczna
Najczęściej można spotkać ją w postaci soku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by uprawiać ją samodzielnie w doniczce. Wykazuje silne właściwości detoksykacyjne, sprzyja usuwaniu metali ciężkich. Wpływa pozytywnie na morfologię krwi. Udowodniono również, że stosowanie trawy pszenicznej u osób cierpiących na złośliwe nowotwory, łagodzi przebieg chemioterapii.

Nori
To odmiana wodorostów, stosowana czasem do przyrządzenia sushi. Nazywana sałatą morską, jest niezwykle lekkostrawna, zawiera znikomą ilość kalorii i jest bardzo smaczna. Nori wykazuje właściwości przeciwzapalne, odtruwające, a przy okazji, może przyczynić się do regulacji przemiany materii przez pozytywny wpływ na pracę tarczycy.

Rambutan
Przypomina nieco liczi, występuje głównie w Malezji i Indochinach. Owoce są niezwykle bogate w witaminę C. Rambutan usprawnia funkcjonowanie enzymów, a dodatkowo pomaga leczyć objawy biegunki i niszczy pasożyty jelitowe. Owoce z powodzeniem można dostać w wielu sklepach, są słodkie, a przy ich wyborze należy kierować się kolorem, sięgając po te najjaśniejsze.

Flaszowiec
Duży, słodki owoc pochodzący z Indonezji. Spowalnia starzenie organizmu. Stosowany jest również w leczeniu chorób pęcherza moczowego, kamieni żółciowych czy stanów zapalnych w obrębie stawów. Dodatkowo, znakomicie poprawia apetyt!

Jagody Goji
Coraz popularniejsze w naszym kraju, często nazywane najzdrowszymi owocami na świecie. Z uwagi na liczne składniki odżywcze, jagody Goi dodają energii, poprawiają koncentrację, spowalniają procesy starzenia skóry i wykazują właściwości antyrakowe. Wprawdzie trudno dostać je w postaci świeżej, ale wiele sklepów oferuje suszone owoce, które można dodawać do jogurtu, płatków śniadaniowych, a nawet wypieków, coraz popularniejsze są również soki robione na bazie owoców Goi.

Guajawa
Niezwykle popularny owoc uprawiany głównie w Indiach. Charakteryzuje się ogromną zawartością witaminy C – 100 g guajawy może zawierać od 200 do 700 mg kwasu askorbinowego (zielone owoce zawierają jej najwięcej, wraz z procesem dojrzewania, zawartość ta maleje). To 5-10 razy więcej niż większość cytrusów! W Polsce najczęściej występuje w postaci soków i przetworów. Guajawa przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.

Durian
Tropikalny owoc uprawiany głównie w Azji, zawiera 41 odorantów (substancji zapachowych), przez co ma bardzo charakterystyczny, nieprzyjemny zapach. Podobnie, jak awokado, jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, co sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia tętniczego krwi, charakteryzuje się również wysoką zawartością tryptofanu, który w organizmie metabolizowany jest do serotoniny i melatoniny. Działa więc uspokajająco, odprężająco i może pomagać w problemach ze snem.

zdrowie_jagodygoji_ikona_123nowe
zdrowie_jagodygoji_ikona_123nowe

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 27/06/2018 13:51

    CytujSkomentuj

    Jadłam większość na Wschodzie. Niektóre przepyszne, inne takie sobie ;) np karambola jest dla mnie bez smaku i tylko ładnie wyglada. Latem ogólnie staram się jesc dużo owoców a na wyjście biorę wodę z owocami :) super gasi praegnienie

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.