amarantus_ikona
Jacek Bilczynski
30/10/2014

Amarantus z białą rybą

Amarantus to bardzo zdrowe i pożywne zboże, które warto włączyć do codziennej diety. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:

- 1/2 filiżanki amarantusa
– 120 g białej ryby (np. dorsza)
– 1/2 czerwonej papryki
– 1 marchewka
– 1/3 średniej wielkości cukinii
– 1/3 niewielkiej cebuli
– 1 łyżeczka oleju z wiesiołka
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– biały pieprz, czosnek niedźwiedzi, szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Amarantus zalać odrobiną osolonej wody i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Rybę doprawić pieprzem, skropić skokiem z cytryny. Dodać drobno pokrojoną paprykę, cukinię i marchewkę oraz siekaną cebulę. Zawinąć w folię i piec w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotową rybę z warzywami połączyć z amarantusem, doprawić czosnkiem niedźwiedzim i polać olejem z wiesiołka (można zastąpić go oliwą z oliwek)

Kaloryczność: 377 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 45 g

amarantus_ikona
amarantus_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.