batat_ikona
Jacek Bilczynski
19/08/2014

Batat z indykiem

Przepis na lekki obiad lub przekąskę. W roli głównej indyk i słodki batat. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 1 średniej wielkości batat
(słodki ziemniak)
– 150 g chudego mięsa z indyka
– 2 marchewki
– majeranek
– biały pieprz
– curry, sól

PRZYGOTOWANIE:

Mięso podzielić na mniejsze kawałki, marchewkę umyć, obrać i pokroić w paski. Doprawić pieprzem, curry, majerankiem i odrobiną soli, a następnie zawinąć w folię i umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 25 minut. Batata pokroić w grube plastry, a następnie gotować w wodzie przez około 15-20 minut. Grubsze plastry wymagają nieco dłuższej obróbki termicznej, najlepiej co kilka minut nakłuwać je wykałaczką – powinny być miękkie. Po ugotowaniu batata, zdjąć z niego skórę (wystarczy do tego zwykły widelec) i odrobinę posolić. Gotowe mięso umieścić na talerzu wraz z marchewką i słodkim ziemniakiem.

Kaloryczność: 326 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 43 g

batat_ikona
batat_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.