chłodnik z botwinki
Michal Karas
02/08/2017

Chłodnik z botwinki na letnie upały

Jest tak gorąco, że warto zamienić tradycyjną zupę na chłodnik. A skoro chłodnik, to przede wszystkim z botwinką, której smak i właściwości są naszym zdaniem po prostu wspaniałe!

Botwinka to królowa polskich chłodników. Kiedy rozpoczyna się sezon na to warzywo, rozpoczyna się również kolorowe szaleństwo na talerzach. Botwinka nie tylko sprawia, że przygotowane przez nas potrawy wyglądają nieziemsko, ale również dzięki swoim właściwościom zdrowotnym dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników.

Jeśli jeszcze jej nie próbowałaś, botwina to najzwyczajniej korzenie i liście buraka ćwikłowego. I jak sam burak ma doskonałe właściwości, tak i botwina może się nimi pochwalić. To bogactwo witamin A i C, żelaza oraz wapnia. Niektóre badania wskazują na jej pozytywny wpływ na jakość skóry, a jej lekkostrawność sprawia, że każdy może ze spokojem sięgnąć po tę „czerwoną zieleninę”. Dziś polecamy ją w wersji chłodnika właśnie!

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 200 ml jogurtu greckiego lub 280 ml kefiru
  • 50 g orzechów (migdały, włoskie, można też użyć ziaren słonecznika)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielony ogórek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowane: Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a łodygi siekamy. Buraczki gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie do gotujących się buraczków dodajemy posiekane liście i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Do wywaru dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie, kiedy wywar jest już chłodny dodajemy do niego kefir lub jogurt. Do gotowego chłodnika dodajemy pokrojonego drobno ogórka, cebulę i posiekany koperek. Gotowy chłodnik posypujemy orzechami i/lub ziarnami.

Źródło przepisu: 38 PR

chłodnik z botwinki
chłodnik z botwinki

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.