creme brulee
Redakcja
18/04/2018

Crème brûlée z herbacianą nutą

Miłośnicy wszelkich słodkości z pewnością mają w małym palcu sposób przyrządzenia crème brûlée. Ten popularny deser można jednak urozmaicić… wyjątkowym aromatem czarnej herbaty. Dzięki temu, dobrze znane nam słodkie dania, nabiorą zupełnie nowego charakteru, a ich herbaciany posmak zachwyci z kolei każdego miłośnika tego napoju.

Intensywna w smaku i dobra jakościowo herbata może być idealnym dodatkiem do deseru. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, a próbowanie nowych smaków sprawia nam radość, to włączenie herbaty do potraw jest idealnym sposobem na odkrywanie nowych „terenów” kulinarnych. Chcąc rozpocząć swoją przygodę od oryginalnych, ale także łatwych w przyrządzeniu deserów, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.

Herbaciane crème brûlée

Ten popularny francuski krem cieszy się powodzeniem nie tylko w swoim rodzimym kraju. Możemy spotkać go w wielu restauracjach i kawiarniach także w Polsce. Chcąc jednak skosztować jego niecodziennej wersji – z herbatą – warto przygotować go w domu.

Składniki (na ok. 2-3 porcje):

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki + łyżka cukru do dekoracji
  • Płaska łyżka liści czarnej herbaty
  • Listek mięty do dekoracji

Przygotowanie: Do śmietanki dodajemy liście herbaciane i cukier. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Przecedzamy liście herbaciane. Żółtka roztrzepujemy (nie ubijamy) i powoli dolewamy ciepłą śmietankę cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły. Tak przygotowaną masę rozlewamy do kokilek. Umieszczamy je w brytfance wypełnionej gorącą wodą (do połowy wysokości kokilek) i pieczemy przez 50 minut w 100°C. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem wierzch obsypujemy cukrem i karmelizujemy go planikiem. Zdobimy miętą.

Źródło przepisu: 38 PR

creme brulee
creme brulee

Komentarze Dodaj komentarz (3)

  1. Ewa K. 18/04/2018 09:08

    CytujSkomentuj

    No jesteście jednak okrutni, taka pyszność, a dalej tekst, jak się odzwyczaić można od cukru. No jak można, kiedy desery atakują z każdej strony ;)

  2. Zuzka 18/04/2018 18:27

    CytujSkomentuj

    Nie będę tu zaglądała, kiedy jestem na diecie od prawie dwóch miesięcy i takie cudności słodkie pokazujecie. Sałatę pokażcie, która dobrze smakuje, a nie… :P

  3. Dagmara 18/07/2018 20:47

    CytujSkomentuj

    Hahahaha no właśnie a dopiero co napisałam mój sposób na cukier. A tu taka bomba (kaloryczna ;) ) między oczy :P no cóż, nie jestem na szczęście świetnym cukiernikiem więc raczej czegoś takiego nie zrobię, pozostaje mi nakarmić oczy tymi cudami ;)

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.