Intensywna w smaku i dobra jakościowo herbata może być idealnym dodatkiem do deseru. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, a próbowanie nowych smaków sprawia nam radość, to włączenie herbaty do potraw jest idealnym sposobem na odkrywanie nowych „terenów” kulinarnych. Chcąc rozpocząć swoją przygodę od oryginalnych, ale także łatwych w przyrządzeniu deserów, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.
Herbaciane crème brûlée
Ten popularny francuski krem cieszy się powodzeniem nie tylko w swoim rodzimym kraju. Możemy spotkać go w wielu restauracjach i kawiarniach także w Polsce. Chcąc jednak skosztować jego niecodziennej wersji – z herbatą – warto przygotować go w domu.
Składniki (na ok. 2-3 porcje):
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 żółtka
- 4 łyżki + łyżka cukru do dekoracji
- Płaska łyżka liści czarnej herbaty
- Listek mięty do dekoracji
Przygotowanie: Do śmietanki dodajemy liście herbaciane i cukier. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Przecedzamy liście herbaciane. Żółtka roztrzepujemy (nie ubijamy) i powoli dolewamy ciepłą śmietankę cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły. Tak przygotowaną masę rozlewamy do kokilek. Umieszczamy je w brytfance wypełnionej gorącą wodą (do połowy wysokości kokilek) i pieczemy przez 50 minut w 100°C. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem wierzch obsypujemy cukrem i karmelizujemy go planikiem. Zdobimy miętą.
Źródło przepisu: 38 PR
CytujSkomentuj
No jesteście jednak okrutni, taka pyszność, a dalej tekst, jak się odzwyczaić można od cukru. No jak można, kiedy desery atakują z każdej strony
CytujSkomentuj
Nie będę tu zaglądała, kiedy jestem na diecie od prawie dwóch miesięcy i takie cudności słodkie pokazujecie. Sałatę pokażcie, która dobrze smakuje, a nie…
CytujSkomentuj
Hahahaha no właśnie a dopiero co napisałam mój sposób na cukier. A tu taka bomba (kaloryczna ) między oczy no cóż, nie jestem na szczęście świetnym cukiernikiem więc raczej czegoś takiego nie zrobię, pozostaje mi nakarmić oczy tymi cudami