konfitura cebula physalis
Redakcja
20/09/2017

Konfitura z cebuli i złotych owoców

Jesień to czas, by zatrzymać słodkie smaki sezonowych owoców w konfiturach. A może w tym sezonie zrobić coś nowego? Zdrowego, o niecodziennym i intensywnym smaku…

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 120 g physalis (miechunki peruwiańskiej – suszona lub surowa)
  • Sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta chilli

Cebulę koimy w drobną kostkę i smażymy pod przykryciem do momentu aż będzie miękka. Następnie dodajemy do niej świeży tymianek, miechunkę peruwiańską, ocet balsamiczny oraz chilli, sól i pieprz. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem, aż połączą się w jedną całość, raz na jakiś czas mieszamy konfiturę.

Gotową konfiturę skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko jeszcze raz mieszamy, w zależności od upodobań możemy dodatkowo doprawić do smaku. Konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs lub serów, podawana na ciepło lub zimno.

Źródło: 38 PR / własne

konfitura cebula physalis
konfitura cebula physalis

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.