Składniki:
- 1 kg cebuli
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 120 g physalis (miechunki peruwiańskiej – suszona lub surowa)
- Sól i pieprz do smaku
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta chilli
Cebulę koimy w drobną kostkę i smażymy pod przykryciem do momentu aż będzie miękka. Następnie dodajemy do niej świeży tymianek, miechunkę peruwiańską, ocet balsamiczny oraz chilli, sól i pieprz. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem, aż połączą się w jedną całość, raz na jakiś czas mieszamy konfiturę.
Gotową konfiturę skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko jeszcze raz mieszamy, w zależności od upodobań możemy dodatkowo doprawić do smaku. Konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs lub serów, podawana na ciepło lub zimno.
Źródło: 38 PR / własne
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.