kurczakkuskus_ikona
Jacek Bilczynski
17/02/2015

Kuskus z indykiem i rodzynkami

Kus-kus to łatwa w przygotowaniu, popularna w kuchni arabskiej kaszka, która z powodzeniem może zastąpić takie dodatki, jak ziemniaki czy ryż. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 150 g piersi indyka
– 3/4 filiżanki razowej kaszy kus-kus
– 1/2 pomarańczy
– 2-3 kwiaty brokuła
– 1 łyżeczka rodzynek
– odrobina rzeżuchy
– szczypta soli
Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE:

Pierś indyka pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na patelni teflonowej z dodatkiem odrobiny soli. Kaszę zalać wrzątkiem do podwójnej objętości i pozostawić pod przykryciem przez 2-3 minuty. W tym czasie zblanszować brokuła. Do gotowej kaszy dodać sok z pomarańczy, rodzynki, kurczaka i brokuła. Posypać rzeżuchą i udekorować bazylią.

Kaloryczność: 424 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 4 g
Weglowodany: 62 g

kurczakkuskus_ikona
kurczakkuskus_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.