pieczoneziemniaki_ikona
Jacek Bilczynski
06/01/2015

Pieczone ziemniaki z indykiem z nutą pomarańczy

Ziemniaki są dobrym źródłem potasu i pomagają odbudować zapas glikogenu, który tracimy na skutek treningu. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 150g chudego mięsa indyka
– 1/2 pomarańczy
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 200 g ziemniaków
– 2 marchewki
– 2 łyżki lekkiego jogurtu naturalnego
– 1 kropla sosu tabasco

PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać jogurt, sok z 1/2 pomarańczy, olej kokosowy, sos tabasco oraz biały pieprz. W powstałej marynacie umieścić mięso i odstawić na 30 minut do lodówki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w paski. Umyte i obrane ziemniaki pokroić na plasterki. Zamarynowane mięso oraz
marchewkę zawinąć w folię. Ziemniaki ułożyć na blasze i umieścić wszystko w piekarniku. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut (marchewkę można wyjąć nieco wcześniej – po około 7 minutach). Ułożyć na talerzu i posypać szczyptą soli. Ziemniaki są dobrym źródłem potasu i pomagają odbudować zapas glikogenu, który tracimy na skutek treningu.

Kaloryczność: 354 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 42 g

pieczoneziemniaki_ikona
pieczoneziemniaki_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.