wolowinawarzywa_ikona
Jacek Bilczynski
23/09/2014

Wołowina w warzywach

Pożywna wołowina w aromatycznych ziołach to pomysł na zdrowy obiad. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 400 g polędwicy wołowej
– 1 brokuł
– 1 kalafior
– 1 cukinia
– 2 papryki
– 1 cebula
– 1 seler
– 2 marchewki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– mieszanka ziół do mięsa wołowego o obniżonej zawartości tłuszczu
– pieprz
– świeży koperek, szczypta soli
– 5 łyżek octu winnego
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować marynatę – 1 szklankę przegotowanej, letniej wody połączyć z octem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Umieścić w niej mięso i pozostawić na noc w lodówce. Brokuła, kalafiora, cukinię, paprykę, selera i marchewkę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i chwilę
gotować, by stały się al dente. 1/2 warzyw zmiksować w blenderze na gładką masę, a pozostałą część odstawić w chłodne miejsce.
Mięso podzielić na dwa kawałki, podsmażyć przez 30-45 s na mocno rozgrzanej patelni, a następnie dodać zmiksowaną masę warzywną, posiekaną cebulę i podlać 500 ml wody. Dusić, przez około 3-4 godziny, podlewając w razie konieczności wodą. Na 10 minut przed końcem
duszenia, dodać mieszankę ziół, świeży koperek, szczyptę soli. Pozostałą część wcześniej podgotowanych warzyw dodać do wołowiny (lub podgrzać w oddzielnym naczyniu). Na koniec polać oliwą z oliwek.

Kaloryczność
(jednej porcji): 271 kcal
Białko: 42 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 10 g

wolowinawarzywa_ikona
wolowinawarzywa_ikona

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 21/08/2019 16:15

    CytujSkomentuj

    Ponieważ nie jem mięsa, ale spodobał mi się sam pomysł, myślę że również – albo i prościej – będzie zrobienie takiego obiadu z użyciem kostki sojowej. Do tego te warzywka pyszne i jest super obiad, który od razu można przygotować na dwa dni. Jak zrobię to napiszę :)

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.