Tradycyjna zupa dyniowa, może zostać przełamana odrobiną słodkości, której nadadzą jej bakalie: suszone śliwki i morele. Dodatkowo szczypta chilli, imbir i garść orzechów pinii sprawią, że zupa nabierze rozgrzewającego charakteru i do smaku dodamy odrobinę chrupkości.
Składniki:
- 1 duża dynia (ok. 2 kg)
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 250 ml mleczka kokosowego
- 100 g śliwek suszonych
- 100 g moreli suszonych
- 75 g orzechów pinii
- mały kawałek kłącza imbiru
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chili
Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut.
Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.
Źródło przepisu: 38 PR
CytujSkomentuj
Uwielbiam! Zupę dyniową bym mogła jeść cały rok ale faktem jest, że najwięcej uroku ma właśnie latem i jesienią bo wiosną to cóż – mało kiedy to jest naprawdę dynia. Bo, chyba że dobrze przechowana od jesieni ale czy to możliwe to nie wiem. Właśnie wczoraj zrobiłam sobie potrawę z dynią i było mega smacznie <3