dyniazbakaliami
Karol Pisarski
02/10/2018

Zadziorna zupa dyniowa na jesienne chłody

Spokojnie, w odróżnieniu od USA nie będziemy mówić w październiku o Halloween. Zupę dyniowa polecamy, ponieważ jest na nią sezon, a ten wdzięczny, mięsisty owoc można potraktować jako bazę dla wyrazistej, naładowanej energią zupy zamiast klasycznego, delikatnego kremu!

Tradycyjna zupa dyniowa, może zostać przełamana odrobiną słodkości, której nadadzą jej bakalie: suszone śliwki i morele. Dodatkowo szczypta chilli, imbir i garść orzechów pinii sprawią, że zupa nabierze rozgrzewającego charakteru i do smaku dodamy odrobinę chrupkości.

Składniki:

  • 1 duża dynia (ok. 2 kg)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 100 g śliwek suszonych
  • 100 g moreli suszonych
  • 75 g orzechów pinii
  • mały kawałek kłącza imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chili

Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut.

Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.

Źródło przepisu: 38 PR

dyniazbakaliami
dyniazbakaliami

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 02/10/2018 15:32

    CytujSkomentuj

    Uwielbiam! Zupę dyniową bym mogła jeść cały rok ale faktem jest, że najwięcej uroku ma właśnie latem i jesienią bo wiosną to cóż – mało kiedy to jest naprawdę dynia. Bo, chyba że dobrze przechowana od jesieni ale czy to możliwe to nie wiem. Właśnie wczoraj zrobiłam sobie potrawę z dynią i było mega smacznie <3

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.