wątroba_materiały_prasowe
Kalina Samek
09/06/2014

„Wątrobowa” dieta

Prawidłowo funkcjonująca wątroba to warunek dobrego samopoczucia oraz sprawnej pracy całego organizmu. Gruczoł bowiem oczyszcza ciało z niebezpiecznych dla niego toksyn oraz ma duży wpływ na procesy metaboliczne. Nie jest tajemnicą, że kondycja wątroby w dużej mierze zależy od stosowanej diety. Co w takim razie wartość jeść? Czego bezwzględnie należy unikać w codziennym menu?

Co lubi twoja wątroba?

Na działanie wątroby bardzo dobrze wpływają tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek. Naturalnie, również w tym przypadku trzeba zachować rozsądek. Dodawanie odrobiny oliwy czy zdrowego oleju do sałatki jest jednak bezpieczną praktyką. Co więcej, dieta powinna zostać wzbogacona o jak największą ilość warzyw, najlepiej świeżych. Fakt, że cechują się one dużą zawartością błonnika, który ma ogromne znaczenie dla działania systemu trawiennego sprawia, że wątroba jest odciążana. Specjaliści zalecają przede wszystkim spożywanie warzyw ugotowanych, najlepiej na parze, ponieważ wówczas nie tracą nic ze swoich cennych wartości odżywczych. Warto zjadać warzywa, które są bogate w witaminy B. Więcej informacji jak dbać o wątrobę znajdziesz tutaj.

Czego należy unikać?

Dbając o wątrobę należy bezwzględnie wyeliminować ze swojej diety alkohol lub zmniejszyć jego ilość do minimum. Okazuje się bowiem, że nawet picie słabego alkoholu w relatywnie niewielkich ilościach, ale regularnie, może doprowadzić do poważnych schorzeń. Przyjmuje się, że w przypadku mężczyzn niebezpieczna jest już codzienna dawka 60 g alkoholu, u kobiet natomiast 20 g, o ile jest spożywana przez wiele lat. Koniecznie trzeba pamiętać również o szkodliwości nadmiernego przyjmowania lekarstw, zwłaszcza paracetamolu. Medykamenty wszelkiego rodzaju można stosować jedynie w uzasadnionych przypadkach i absolutnie nie należy przekraczać dawki zalecanej przez producenta. Niebezpieczna jest ponadto dieta bogata w tłuszcze zwierzęce. Duża ilość tłustych produktów doprowadza do sytuacji, w której gruczoł rozpoczyna gromadzenie związków lipidowych, jakie są dla organizmu człowieka zagrożeniem. Możliwe jest ponadto nadmierne stłuszczenie wątroby, co niekiedy staje się przyczyną marskości. Wskazane jest także unikanie soli oraz cukru.

Odpowiednie rozplanowanie posiłków

Jedząc trzy obfite dania każdego dnia łatwo jest doprowadzić do sytuacji, w której wątroba zostanie przeciążona. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest podzielenie dziennego jadłospisu na pięć mniejszych posiłków. Dodatkowo, potrawy należy spożywać bez nadmiernego pośpiechu, dokładnie żując każdy kęs, ułatwiając tym samym trawienie.


Na działanie wątroby bardzo dobrze wpływają tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek. Naturalnie, również w tym przypadku trzeba zachować rozsądek. Dodawanie odrobiny oliwy czy zdrowego oleju do sałatki jest jednak bezpieczną praktyką. Co więcej, dieta powinna zostać wzbogacona o jak największą ilość warzyw, najlepiej świeżych. Fakt, że cechują się one dużą zawartością błonnika, który ma ogromne znaczenie dla działania systemu trawiennego sprawia, że wątroba jest odciążana. Specjaliści zalecają przede wszystkim spożywanie warzyw ugotowanych, najlepiej na parze, ponieważ wówczas nie tracą nic ze swoich cennych wartości odżywczych. Warto zjadać warzywa, które są bogate w witaminy B. Więcej informacji jak dbać o wątrobę znajdziesz tutaj.




Czego należy unikać?


Dbając o wątrobę należy bezwzględnie wyeliminować ze swojej diety alkohol lub zmniejszyć jego ilość do minimum. Okazuje się bowiem, że nawet picie słabego alkoholu w relatywnie niewielkich ilościach, ale regularnie, może doprowadzić do poważnych schorzeń. Przyjmuje się, że w przypadku mężczyzn niebezpieczna jest już codzienna dawka 60 g alkoholu, u kobiet natomiast 20 g, o ile jest  spożywana przez wiele lat. Koniecznie trzeba pamiętać również o szkodliwości nadmiernego przyjmowania lekarstw, zwłaszcza paracetamolu. Medykamenty wszelkiego rodzaju można stosować jedynie w uzasadnionych przypadkach i absolutnie nie należy przekraczać dawki zalecanej przez producenta. Niebezpieczna jest ponadto dieta bogata w tłuszcze zwierzęce. Duża ilość tłustych produktów doprowadza do sytuacji, w której gruczoł rozpoczyna gromadzenie związków lipidowych, jakie są dla organizmu człowieka zagrożeniem. Możliwe jest ponadto nadmierne stłuszczenie wątroby, co niekiedy staje się przyczyną marskości. Wskazane jest także unikanie soli oraz cukru.




Odpowiednie rozplanowanie posiłków


Jedząc trzy obfite dania każdego dnia łatwo jest doprowadzić do sytuacji, w której wątroba zostanie przeciążona. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest podzielenie dziennego jadłospisu na pięć mniejszych posiłków. Dodatkowo, potrawy należy spożywać bez nadmiernego pośpiechu, dokładnie żując każdy kęs, ułatwiając tym samym trawienie.

Czeka na Twoje wykonanie od 09.06.2014 do: 14.06.2014 40,00 PLN Dodaj adres Odrzuć

NextContent LeadBullet Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, ul. Marszałkowska 58/54.
Wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000367769.
Z kapitałem zakładowym w wysokości 1 420 000 PLN (milion czterysta dwadzieścia tysięcy złotych),

wątroba_materiały_prasowe
wątroba_materiały_prasowe

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.